NS wil huizen in de buurt van stations bouwen

De NS wil rondom Utrecht Centraal, Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal duizenden woningen bouwen boven het spoor. Het geld dat de NS daarmee denkt te verdienen, wil het gebruiken voor modernisering van de stations. Dat meldt het spoorbedrijf tegenover het Algemeen Dagblad.

Afgelopen woensdag tekenden de gemeente Utrecht, het Rijksvastgoedbedrijf, ProRail en NS een intentieovereenkomst om te onderzoeken of het spoor bij of boven Utrecht Centraal bebouwd kan worden met woningen en kantoren.
91.000 vierkante meter

Het gebied boven de sporen ten zuiden van de OV-terminal is potentieel 91.000 vierkante meter groot en kan zich dan uitstrekken tot ruim een halve kilometer in zuidelijke richting. Alhoewel de onderzoeken nog dit jaar beginnen, zal de ontwikkeling decennia in beslag nemen.

Amsterdam Sloterdijk

Ook voor Amsterdam Sloterdijk is er een intentieovereenkomst gesloten, waarbij NS, ProRail, Gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam betrokken zijn. De doelstelling is met opbrengsten uit vastgoedontwikkeling Amsterdam Sloterdijk te verbeteren. “Dit is uniek, omdat de verbetering van de infrastructuur van het spoor daardoor niet één op één afhankelijk hoeft te zijn van de financiering door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar juist lokaal ontwikkeld en grotendeels gefinancierd zou kunnen worden” stelt NS in een verklaring.

2040: 5.000 a 7.500 woningen

De directe omgeving van station Sloterdijk, waar voorheen vooral kantoren waren gevestigd, is de afgelopen jaren sterk veranderd. Die transformatie naar een groen, gemengd woon-werkgebied zet zich de komende jaren voort. Tot 2040 kunnen er 5.000 à 7.500 nieuwe woningen bij komen. De verwachting is dat de reizigersgroei jarenlang flink zal toenemen mede door de ontwikkeling van Haven-Stad ten noorden van het stationsgebied.

Foto: Krisvds
Het station Amsterdam Sloterdijk (Foto: Krisvds)

Bron: Treinreiziger