Station Groningen is het mooiste station van het land

Een overtuigende meerderheid van treinreizigers en volgers van sociale media heeft het 'Hoofdstation' Groningen verkozen tot mooiste station van Nederland van 2019. Bij de verkiezing waren acht bijzondere stations genomineerd.

Het hoofdstation van Groningen kreeg in totaal ruim 33 procent van de stemmen tijdens de verkiezingen die op Twitter, Facebook en Instagram plaatsvonden. Maar liefst 10.000 mensen hebben meegedaan aan deze verkiezingen.

Assistent stationsmanager Erik van Willenswaard nam de prijs vol trots in ontvangst. "De plaquette met de begeerde titel krijgt -in elk geval voor een jaar- een mooie plek in station Groningen.", meldt de NS. "Wij wisten natuurlijk wel dat Groningen een prachtig station heeft, maar dat onze reizigers dit ook met zovelen vinden, is echt fantastisch!", aldus van Willenswaard.

Andere stations

Het uit 1853 gebouwde station van Valkenburg stond op de tweede plaats met 16 procent van de stemmen en werd gevolgd door Rotterdam Centraal die 14 procent behaalde. Buiten het erepodium vielen Amsterdam Centraal met 11 procent op de vierde plaats gevolgd door Utrecht Centraal met 9 procent.

Eerste verkiezingen

Het is de eerste keer dat de 'Station van het Jaar' verkiezingen plaatsvinden. Het idee kwam van Gerjan Vasse, Social Media Manager van NS: "Wij vinden dat je best stil mag staan bij de bijzondere en soms historische aspecten die een station heeft te bieden. Bovendien zijn de stations steeds gastvrijer geworden en inmiddels vaak een plek om bijvoorbeeld te vergaderen, mensen te ontmoeten of te winkelen.". Hij zegt dat er de verkiezing mogelijk volgend jaar een vervolg krijgt.

Foto: Bert Kaufmann (Flickr; Creative Commons)

Foto: Dickelbers
Het station van Groningen met de karakteristieke stationshal.
Foto boven: Bert Kaufmann (Flickr; Creative Commons)
Foto onder: Dickelbers