Grootste fietsenstalling ter wereld bij Utrecht Centraal officieel geopend

Op maandag 19 augustus is de grootste fietsenstalling ter wereld, officieel geopend bij Utrecht Centraal. Hoewel de fietsenstalling al in augustus 2017 voor een deel geopend werd, is deze inmiddels volledig afgebouwd en bevat deze nu 12.000 fietsstallingsplaatsen waarmee er rond Utrecht Centraal nu ongeveer 22.000 openbare plekken zijn voor fietsen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven was aanwezig bij de opening. "Vandaag openen we in Utrecht de grootste fietsenstalling ter wereld. Een feestelijk én belangrijk moment, want het aantal reizigers blijft groeien. Vanaf vandaag kunnen duizenden reizigers extra hun fiets vlakbij het perron kwijt".

Meer fietsenstallingen

De afgelopen jaren is het aantal fietsparkeerplekken in Nederland uitgebouwd van 200.000 naar 490.000, wat nog niet voldoende is. Met het extra geld dat het kabinet hiervoor uittrekt, worden er de komende tijd nog veel meer fietsenstallingen gerealiseerd. Eerder gaf de provincie Zuid-Holland al aan dat er een nijpend tekort is aan fietsenstallingsplaatsen.

Grootste fietsenstalling ter wereld

De gemeente Utrecht, ProRail en NS beheren gezamenlijk de fietsenstalling Stationsplein in Utrecht. Naast 12.500 stallingsplaatsen biedt de stalling ook ruimte aan duizend OV-fietsen. De stalling is vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week open en gebruikers kunnen hun fiets in de eerste 24 uur gratis stallen.

De stalling bestaat uit drie verdiepingen en er loopt een doorgaand fietspad doorheen die Smakkelaarsveld met het Moreelse park verbindt. Digitale borden helpen fietsers makkelijk vrije plekken te vinden. De fietsenstalling is via de onderste verdieping verbonden met de twee reizigers onder Utrecht Centraal. Hiermee kunnen reizigers eenvoudig in korte tijd van en naar hun trein wandelen en daarbij in- en uitchecken. Ook bevat de fietsenstalling een servicelocatie voor eenvoudig onderhoud aan de fiets.

Op korte termijn volgt er een fotoreportage van de fietsenstalling.

Foto: CU2030
Foto: CU2030