Roemeen veroordeeld tot half jaar cel na doen van bommelding in trein

Een 35-jarige Roemeen is veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voor het maken van een valse bommelding in de trein van Assen naar Groningen.

Op 26 november 2017 zouden reizigers in de trein een melding bij de conductrice hebben gedaan over dat de man mogelijk een bom bij zich zou dragen. Hij zou dat af laten gaan als anderen zich niet gedroegen zoals hij wilde. Hierop besloot de conductrice de veiligheidscentrale in kennis te stellen.

Evacuatie

In Groningen werden de perrons van de sporen twee tot vijf geëvacueerd. Volgens onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek de verdachte geen explosieven bij zich te hebben. "Een grapje", zou de man in het Engels hebben gezegd, tegen de agenten die hem aanhielden.

Voor de rechter is het duidelijk dat 'dit geen grap was'. "In de huidige tijd, waarin wordt gevreesd voor aanslagen, wordt dit uiterst serieus genomen."

Spoorloos verdwenen

De Roemeen werd kort na zijn arrestatie vrijgelaten en is sindsdien spoorloos. Hij verscheen niet voor de rechtbank. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van zes maanden. De rechter hield rekening met de ouderdom van de zaak.

Foto: Dickelbers
Foto: Dickelbers