NS wil verkoop DM'90 treinstellen terug draaien

De NS stapt naar de rechter om de verkoop van de 48 dieseltreinstellen van het type DM'90 aan het Roemeens vervoersbedrijf FerroTrans ongedaan te maken. De stellen staan al een anderhalf jaar gestald op het goederenemplacement in Nijmegen in afwachting op een transport naar Roemenië. De stellen moeten daar weg omdat ProRail werkzaamheden wil uitvoeren op het terrein.

"We hebben er geen vertrouwen in dat de treinen voor 1 oktober zijn weggehaald, als ProRail met de werkzaamheden wil beginnen", zegt een woordvoerster van de NS tegen De Gelderlander. De NS stapt daarom naar de rechter om de verkoop aan FerroTrans terug te draaien. Aanvankelijk zouden de stellen al volgens het Roemeense bedrijf al in het eerste kwartaal van 2018 naar Roemenië getransporteerd worden, maar momenteel staan nog steeds alle verkochte stellen in Nijmegen.

Ferotrans zou hebben aangegeven dat het transport naar Oost-Europa ingewikkelder was dan die vooraf had ingeschat.

Overnachting en vandalisme

Volgens omwonenden vallen de treinstellen deels aan prooi door vandalisten en zouden er soms mensen in overnachten. Eerder dit jaar waren de treinen landelijk in het nieuw nadat er een ontploffing plaatsvond in één van deze treinen. Uiteindelijk bleek het om een suicidaal persoon te gaan die zich met een vuurwerkbom zichzelf om het leven had gebracht.

Teleurstelling

De NS geeft aan 'teleurgesteld' te zijn in de gang van zaken. "We hebben deze treinen juist verkocht, omdat ze nog een goed tweede leven kunnen hebben in Roemenië." De NS heeft eerder in 2011 een serie Wadloper-treinstellen verkocht aan de Roemeense concurrent TFC , waarna ze zijn opgeknapt en wel in Roemenië rondrijden.

Op 20 september vindt de rechtzaak plaats.

Foto: Treinenweb
Een aantal uitgerangeerde DM''90 dieseltreinen op het emplacement in Nijmegen.
Foto: Treinenweb