Spoorwegmuseum neemt mysterieus schuilhutje over

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een nieuw bouwwerk rijker met dank aan ProRail. Het gaat om een mysterieus schuilhuisje welke in een ver verleden gebruikt werd bij het spoor. Het bouwsel is aangetroffen langs de spoorbaan tussen Hilversum en Amersfoort, waarna die moest wijken voor de aanleg van een nieuwe busbaan.

Om te schuilen voor de regen en een rustige plek te hebben om te schaften, bouwden spoorwerkers vroeger vaak hun eigen schuilhutjes langs het spoor. Een van de zes hutjes die al die jaren overeind bleven, is nu overgebracht naar het Spoorwegmuseum. 

Volgens ProRail bestaat de hut uit ‘splitbak-elementen’. Dit zijn betonnen bogen die oorspronkelijk die oorspronkelijk bedoeld waren om een speciale ovalen bak te maken waarin grond werd bewaard. De betonnen bogen werden in dit geval tegen elkaar aan gezet zodat er een kleine tunnel ontstond waarin de werklieden konden schuilen.

Theoriëen

Uit onderzoek van het gebruikte beton ijzer is vastgesteld dat deze betonnen bogen tussen 1920 en 1960 zijn gemaakt. Het is niet duidelijk waarvoor de hutjes precies voor dienden, en wie deze gebouwd heeft. Er bestaan volgens ProRail en het Spoorwegmuseum twee theoriëen over het gebruik: Ze konden gebruikt worden om in te schuilen tijdens beschietingen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook konden ze gebruikt zijn om in te schuilen voor de regen. Ook werden ze vaak als opslag gebruikt. Het Spoorwegmuseum zoekt de hulp van mensen die meer hierover weten, zodat er een verhaal aan dit mysterieuze bouwwerk kan worden gehangen.

Foto: ProRail
Foto: ProRail