Intercity naar Brussel vervangt internationale Fyra

Vanaf 18 februari is er eindelijk een oplossing voorhanden voor het voorzien van een nieuwe treinverbinding met België. Vanaf die dag rijdt er elke twee uur een intercitytrein tussen Den Haag HS en Brussel. De 'normale' treinverbinding is een tijdelijk alternatief voor de door technische problemen geschrapte Fyra V250 hogesnelheidstrein.

Dit nieuws kondigde staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vrijdagmiddag aan. Het gaat om een klassieke intercityverbinding over bestaand spoor, welke wordt gereden met het materieel welke eerst voor de Beneluxtrein werd ingezet. Een opmerkelijk detail is nu dat er aan beide kanten van de trein een locomotief zal bevinden, waarmee geen locomotief hoeft te worden 'omgelopen' gezien er in Den Haag HS geen plaats en mogelijkheid voor is.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) laten weten dat het aantal rechtstreekse treinverbindingen tussen Den Haag en Brussel per 11 maart wordt opgevoerd tot acht per dag. In weekenden rijdt de intercity vanuit Den Haag tot Antwerpen.

Vanuit Amsterdam
Helaas paste vanwege de drukte op het spoor een verbinding naar Amsterdam niet meer, maar voor de reizigers is hier wel een mogelijkheid voor om makkelijk richting Brussel te reizen. Zo kunnen de
reizigers vanuit Amsterdam gebruik maken van de  binnenlandse Fyra voorzien van getrokken rijtuigen, zoals de nieuwe vervangende trein ook doet. Dan kunnen ze naar Rotterdam te reizen en daar over te stappen op de intercity naar Brussel.

Reizigers tussen Amsterdam en Brussel zijn vanaf nu 2 uur en 47 minuten onderweg, met de tijdelijk uit de dienst gestelde Fyra V250-trein was dat 2 uur. De intercity naar Brussel-Zuid doet behalve Den Haag en Rotterdam ook nog Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen, Mechelen en Brussel Centraal aan.

 

Bron: Nu.nl