Bedrijven moeten zelf eigen treinspoor beheren

De Nederlandse Spoorwegen stoot haar dochterbedrijf NS Spooraansluitingen af. Dit bedrijf verhuurt en beheert verbindingssporen naar 250 bedrijven voor de aanvoer van goederen, zoals grondstoffen. Onder de klanten bevinden zich onder andere Elementis in Delden en AkzoNobel in Hengelo.

Volgens een concernwoordvoerder van de NS behoort het beheren van de infrastructuur niet meer onder de kerntaak van NS, gezien dit verschoven is naar het personenvervoer. ‘Om die reden wil NS deze stukken spoor vervreemden.’

Het verwijderen van het spoor is voor chemiebedrijf Elementis geen oplossing. Voor hen is de aanvoer van bepaalde grondstoffen essentieel via het spoor, uit oogpunt van de veiligheid. "Vervoer van die stoffen over weg of water is geen optie.” zegt een woordvoerder van hen.

Het bedrijf ziet graag dat de spooraftakking gewoon behouden blijft nu de NS zich terugtrekt uit het beheer ervan. "Met andere bedrijven zijn we bezig onze positie tegenover NS te bepalen.".

Volgens NS is de enige mogelijkheid om het vervoer over de goederenlijnen in stand te houden, dat de betreffende bedrijven het beheer zelf op zich nemen. De AkzoNobel in Hengelo ziet dit niet zitten waarmee het beruchte goederenlijntje zal verdwijnen. In het verleden werd al geprotesteerd tegen transport van chloor over deze spoorlijn. Inmiddels is er al jaren geen sprake meer van dergelijk vervoer.

Bron: Tubantia