Weinig problemen in openbaar vervoer door wereldwijde computerstoring

Het gevreesde 'blauwe scherm' waardoor wereldwijd veel computers niet kunnen opstarten. (Foto: Chris Sack)
Het gevreesde 'blauwe scherm' waardoor wereldwijd veel computers niet kunnen opstarten. (Foto: Chris Sack)

De wereldwijde computerstoring waardoor veel computers in het bedrijfsleven niet kunnen opstarten heeft in Nederland geen invloed op het treinverkeer. Wel zouden diverse bussen in de provincie Utrecht vanwege veiligheidsredenen niet rijden. Wel zou het luchtverkeer ernstig gehinderd zijn.

De storing is veroorzaakt door een foutieve update van securitybedrijf CrowdStrike. Hierdoor zijn veel Windows-computers vastgelopen tijdens het opstarten en moet er handmatig worden door IT-specialisten worden ingegrepen om de fout te herstellen. Vooralsnog zijn alleen organisaties en grote bedrijven die de software van Crowdstrike gebruiken gedupeerd. Thuisgebruikers met Windows hoeven in het algemeen niets te vrezen.

Treinverkeer in Nederland niet gehinderd

De Nederlandse Spoorwegen heeft tegenover De Telegraaf gemeld dat ze vooralsnog geen hinder hebben door de wereldwijde computerstoring. "Alles doet het nog gewoon", zegt een woordvoerder. De woordvoerder hoopt dat dat zo blijft, "want we zijn verbonden met heel veel andere partijen" die mogelijk wel door de storing worden getroffen. Ook een woordvoerder van ProRail liet tegenover de krant weten dat er op dit moment geen problemen op het spoor zijn. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten. ProRail en NS zijn bezig om de impact voor het treinverkeer in kaart te brengen".

Openbaar busvervoer

Vervoersbedrijf Arriva heeft aangegeven geen last te hebben van de wereldwijde computerstoring. Ook busvervoerder Connexxion ondervindt geen problemen. Ook het openbaar vervoer in Amsterdam (GVB), Rotterdam (RET) en Den Haag (HTM) zou gewoon rijden.

Echter in een deel van de provincie Utrecht zouden bussen van allGo, Keolis R-net en Syntus Utrecht vrijdag niet gaan rijden omdat buschauffeurs vanwege de wereldwijde storing geen contact kunnen krijgen met de verkeersleiding of de meldkamer.

Luchtvaart ernstig getroffen

Veel vliegtuigvluchten worden geraakt door de wereldwijde computerstoring. Hoewel Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) niet door deze storing is getroffen en het vliegverkeer veilig kan begeleiden, hebben de vliegtuigmaatschappijen besloten om het aantal vertrekkende en landende vluchten te beperken. LVNL houdt hierover nauw contact met zowel de luchthavens als de vliegtuigmaatschappijen.

Buitenland

In België heeft de NMBS problemen met de kaartverkoop en de actuele reisinformatie. Er wordt benadrukt dat de storing geen impact heeft op het treinverkeer. "In de stations zijn er de schermen en de audioaankondigingen om mogelijk wijzigingen aan te geven en om te roepen, digitaal lukt dat voorlopig nog niet". Tickets kopen via de NMBS-app is niet mogelijk.

Het is niet bekend of de Deutsche Bahn ook problemen heeft met betrekking tot de computerstoring. De treinen van en naar Duitsland rijden gewoon volgens dienstregeling.