Lelylijn steeds onzekerder door gebrek aan financiering

De realisatie van de Lelylijn wordt steeds onzekerder vanwege een gebrek aan de benodigde financiering. (Foto: NS)
De realisatie van de Lelylijn wordt steeds onzekerder vanwege een gebrek aan de benodigde financiering. (Foto: NS)

De kans op de aanleg van de Lelylijn wordt kleiner. Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) meldt dat er een aanvullend budget van 10,4 miljard euro nodig is, maar dat dit geld ontbreekt. Het doorzetten van het project zou ten koste gaan van andere grote infrastructuurplannen. Daarnaast kampt de bouwsector met een tekort aan personeel, wat de haalbaarheid verder onder druk zet.

Hoewel Jansen eerder had toegezegd alle mogelijkheden te onderzoeken, benadrukt hij nu dat zonder extra financiering de aanleg niet realistisch is. Toch gaat de uitwerking van het Masterplan Lelylijn door. De eerste fase moet eind dit jaar gereed zijn, gevolgd door een tweede fase in het jaar daarop. Dit plan omvat ook een langetermijnvisie voor Noord-Nederland voor de komende 100 jaar.

Afgelopen najaar werd duidelijk dat de kosten voor de Lelylijn zijn opgelopen tot 14 miljard euro, 10 miljard euro hoger dan de oorspronkelijke schatting. Voordat verdere verkenningen kunnen plaatsvinden, moet 75% van dit bedrag beschikbaar zijn. In juni moet Jansen, bij de behandeling van de Voorjaarsnota, duidelijk maken of er zicht is op extra middelen. Een gedeeltelijke aanleg acht hij onwenselijk, omdat de kosten hoog zijn en de voordelen beperkt.

Lelylijn

De Lelylijn is een geplande spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen, via onder andere Emmeloord. De lijn moet snellere treinverbindingen naar Noord-Nederland mogelijk maken, maar doorsnijdt landbouw- en natuurgebieden. Voorstanders zien het als een kans voor economische groei en betere bereikbaarheid, terwijl tegenstanders de hoge kosten en impact op het landschap benadrukken. De toekomst van de Lelylijn blijft onzeker zolang de financiering ontbreekt.