Arriva teleurgesteld over de uitgestelde werkzaamheden station Groningen

Arriva heeft teleurgesteld gereageerd op de uitgestelde werkzaamheden rondom station Groningen. (Foto: Hardscarf)
Arriva heeft teleurgesteld gereageerd op de uitgestelde werkzaamheden rondom station Groningen. (Foto: Hardscarf)

Vervoerder Arriva is teleurgesteld over de vertraging bij de vernieuwing van de sporen rond station Groningen. Het spoor zou vorig jaar al vernieuwd worden, maar de werkzaamheden zijn meerdere keren uitgesteld. Om de veiligheid van het spoor te waarborgen, voert ProRail als maatregel extra inspecties uit, wat leidt tot uitval van enkele treinen

De aanleiding voor de spoorvernieuwing is de ontsporing van een Arriva-trein in 2021. Kort na het verlaten van het station ontspoorde de trein. Het onderzoek wees een jaar later uit dat de oorzaak een combinatie was van slecht onderhoud en onvoldoende controle op de staat van het spoor door ProRail.

Geen 'beterschap' maar 'lapwerk'

De spoorbeheerder ging door het stof, beloofde verbetering, en gaf aan dat het volledige spoor rondom het hoofdstation van Groningen in 2023 vernieuwd zou zijn. Echter, de werkzaamheden zijn nog steeds niet uitgevoerd. Wel voert ProRail sindsdien elke twee weken extra inspecties uit, waardoor enkele treinen met vertragingen rijden of zelfs geschrapt worden.

Vervoerder Arriva spreekt van schande over dit "lapwerk", waar de reiziger uiteindelijk de dupe van is. "Dit zorgt voor een soms minder duidelijke en minder betrouwbare dienstregeling dan wij gewend zijn te rijden", laat de vervoerder aan RTV Noord weten.

Spoorvervanging uitgesteld

Volgens de regionale omroep zouden de sporen rondom het station oorspronkelijk al in 2014 vervangen worden. ProRail besloot dit uit te stellen en te combineren met de verbouwing van het stationsgebied. Door vertragingen in dat project werd de vernieuwing echter keer op keer uitgesteld.

ProRail heeft de regionale omroep laten weten dat de vervanging van de sporen rondom het station nu gepland staat voor 2025. "De geplande inspecties hebben impact op de dienstregeling. Dat vinden we uiteraard vervelend voor de reiziger. We houden de impact bij en bij volgende inspecties verkleinen we die."

De aanstaande buitendienststelling van de sporen tussen Groningen en Groningen Europapark van zaterdag 3 augustus tot en met zondag 11 augustus, heeft geen samenhang met de spoorvernieuwing.