NMBS zet EuroCity naar Parijs in tijdens Olympische en Paralympische Spelen

De I-11 (stuur)rijtuig van de NMBS die naar Parijs wordt ingezet. (Foto: Stratoswift)
De I-11 (stuur)rijtuig van de NMBS die naar Parijs wordt ingezet. (Foto: Stratoswift)

De Olympische Spelen in Parijs zijn deze week van start gegaan, en dat is een trekpleister voor miljoenen toeristen die de Franse hoofdstad willen bezoeken. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS wil inspelen op de verwachte drukte met haar nieuwe internationale Eurocitytrein.

Vanaf deze week vertrekken er dagelijks twee extra treinen vanuit station Brussel-Zuid naar Parijs en terug, en dit tot en met 11 augustus. Tussen 28 augustus en 8 september, tijdens de Paralympische Spelen, rijdt er dagelijks één Eurocitytrein.

Terug van weggeweest

De Eurocity doet er drie uur over om van Brussel naar Parijs te rijden. Door werkzaamheden op het Franse spoornet duurt de rit in het weekend zelfs vier uur. Dit is aanzienlijk langer dan de Eurostar of TGV, die de reis in slechts anderhalf uur afleggen. "Dat komt omdat de Eurocity een andere route neemt en nog een tussenstop maakt in Bergen, waar reizigers kunnen opstappen. De Eurocity is een klassieke NMBS-trein en rijdt niet over een hogesnelheidslijn', legt NMBS-woordvoerder Bart Crols uit. NMBS zet hiervoor I11-rijtuigen in, getrokken door een HLE 18 locomotief.

De trein rijdt niet voor het eerst, want vanaf 1987 reed deze voor het eerst tussen deze twee hoofdsteden (en deels tot Amsterdam), tot ze in 1996 werden stopgezet door de komst van de hogesnelheidstrein.

Na de Spelen verdwijnt de Eurocity weer, maar mogelijk niet voor lang. De NMBS verwacht in december van dit jaar, in samenwerking met de Franse SNCF, een nieuwe treinverbinding tussen Brussel en Parijs te lanceren als aanvulling op de hogesnelheidslijnen.

Tickets

De ticketprijs vaak lager dan bij hogesnelheidstreinen. Voor een enkele rit in de tweede klasse betaal je ongeveer 34 euro. Een semi-flex- of high-flexticket, dat langer (deels) terugbetaalbaar is, is duurder. Zo kost een semiflexibel ticket voor de Eurocity komende zaterdag 49 euro, terwijl een vergelijkbaar ticket voor de Eurostar 82 euro kost.