Dinner Train failliet verklaard door rechter

 (Foto: Stefan Geertsen)
(Foto: Stefan Geertsen)

De Dinner Train, het bedrijf dat mensen in een rijdende trein diners aanbiedt, is woensdag door de rechtbank Zeeland-West-Brabant failliet verklaard. Het ging al langer niet goed met het bedrijf. Al eerder werden alle ritten voor dit jaar geannuleerd en ook het personeel zou al een poosje niet uitbetaald zijn.

Het bedrijf annuleerde recentelijk alle ritten vanwege technische problemen met de rijtuigen. Sommige klanten die al een reservering hadden, werden pas vlak voor vertrek geïnformeerd dat hun trein niet meer zou rijden. Andere klanten kregen helemaal geen bericht. Uiteindelijk beloofde het bedrijf om ze een voucher te geven en de gedupeerden gefaseerd terug te betalen.

Gedupeerde klanten

Op de sociale media ontstond de indruk dat er ook financiële problemen waren. Diverse reizigers hebben daar hun frustratie geuit over het feit dat ze hun geld voor de reservering niet direct terugkregen. Volgens vakbond FNV maakte Dinner Train voornamelijk gebruik van zzp'ers, waaronder studenten. De vakbond had al van werknemers vernomen dat het bedrijf hen niet meer betaalde. Diverse personeelsleden zouden nog duizenden euro's tegoed hebben.

Een curator zal de komende periode onderzoeken of een doorstart van Dinner Train haalbaar is. De website van Dinner Train meldde in de loo pvan de woensdagmiddag nog geen informatie over het faillisement. Enkele weken geleden werden alle ritten uit het reserveringssysteem geschrapt, hoewel de agenda op de website nog wel gevuld bleef.

Eerder faillissement

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf een faillissement onderging. Al eerder in 2019 ging RailPromo failliet die het rijdende restaurant exploiteerde. Uiteindelijk kon het bedrijf enkele maanden later een doorstart maken na een overname door Train Charter Events B.V.

Het rijdend materieel van de DinnerTrain is eigendom van Train Charter Services, een losstaand bedrijf in Den Bosch. Het failliet verklaarde Train Charter Events is gevestigd in Oisterwijk. Dit betekent dat het rijdend materieel niet tot de inboedel van Train Charter Events behoort.