VIAS krijgt verlenging van 11 jaar voor concessie

 (Foto: Rene van Basten)
(Foto: Rene van Basten)

De treinen op het Duitse Nederrijn-netwerk, dat sinds februari 2022 door VIAS wordt beheerd, en onder meer naar Arnhem Centraal rijdt, zal tot december 2036 blijven rijden. Afgelopen week werd bekend gemaakt dat de concessie is verlengd voor nog eens elf jaar vanaf eind december 2025.

De concessie omvat de spoorlijnen RE19 (Düsseldorf - Wesel - Arnhem/Bocholt) en RB 35 (Gelsenkirchen – Mönchengladbach). De dienstregeling omvat jaarlijks ongeveer 2,8 miljoen treinkilometers. De bestaande dienstregeling kan worden verlengd, en ’s avonds zullen extra ritten met dubbele capaciteit plaatsvinden op lijn RE19 tussen Düsseldorf en Wesel. Lijn RB35 zal vanaf 2026 ook op zaterdag rijden.

Bestaande treinen blijven in gebruik

De 21 Stadler FLIRT 3-treinen blijven rijden op de lijnen, waarbij de buitenkant van de treinen licht wordt aangepast. Deze treinen, die eigendom zijn van de VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr), worden onderhouden door VIAS. Naast het gebruik van de treinen huurt VIAS ook de werkplaats in Duisburg, evenals de enkele voorzieningen in Duisburg, Emmerich en Bocholt van de VRR.