Mogelijk pas na medio volgend jaar bodycams voor NS-personeel

 (Foto: NS)
(Foto: NS)

Het controlerend NS-personeel op de trein krijgt mogelijk pas na medio volgend jaar bodycams. Dat maakte minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat bekend. Hoewel de NS eerder dit jaar een halfjaarlijkse proef is gestart met bodycams, is er nog geen definitieve beslissing genomen over de invoering ervan voor al het personeel.

Volgens de NS zijn nog niet alle medewerkers voorstander van het gebruik van bodycams. Daarnaast zou de uitrol van de draagbare veiligheidscamera's voor 3.500 personeelsleden op de trein een grote investering vergen van de NS. Dit is  niet alleen financieel maar ook organisatorisch. Het bedrijf zou hiervoor een omvangrijke aanbesteding moeten uitschrijven, wat tijd zal kosten. Daarom is er nog geen duidelijkheid over de exacte planning van de uitrol van deze camera's. De partijen PVV, NSC, VVD en BBB hebben eerder in het hoofdlijnenakkoord van Kabinet-Schoof aangegeven dat het treinpersoneel een bodycam zal krijgen om de veiligheid in het OV te vergroten.

Alle buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) bij de NS hebben al wel de beschikking een bodycam, die bedoeld zijn om escalatie van geweld te voorkomen. Daders zouden minder snel geweld gebruiken als ze weten dat hun handelingen worden opgenomen. De NS had oorspronkelijk al eerder een beslissing willen nemen over de invoering van bodycams voor conducteurs, maar dit is uitgesteld.

Bodycams bij de NS nemen niet automatisch alles op. De medewerker moet duidelijk aangeven wanneer de camera wordt ingeschakeld. De beelden worden maximaal vier weken bewaard, en omstanders worden onherkenbaar gemaakt om hun privacy te waarborgen. Alleen relevante personen kunnen geïdentificeerd worden, bijvoorbeeld door opsporingsdiensten.