Wolfheze krijgt onderdoorgang bij het spoor

De overweg in Wolfheze zal de komende jaren aangepakt worden. (Foto: Google Streetview)
De overweg in Wolfheze zal de komende jaren aangepakt worden. (Foto: Google Streetview)

De aanleg van een onderdoorgang in Wolfheze kan van start gaan. Deze week is het project toegekend aan aannemer Van Hattum en Blankevoort. Het Rijk, de provincie Gelderland, de gemeente Renkum en ProRail hebben extra financiële middelen beschikbaar gesteld om dit project te realiseren. De onderdoorgang vervangt de huidige spoorwegovergang, waardoor het verkeer voortaan veilig het spoor kan passeren.

De onderdoorgang zal niet alleen de veiligheid verbeteren, maar ook de verbinding tussen Wolfheze Noord en Zuid versterken. Automobilisten, fietsers en voetgangers hoeven straks niet meer te wachten voor gesloten spoorbomen. Bovendien worden de sporen aangepast om de veiligheid en bereikbaarheid verder te verbeteren. Dit project, ondanks een eerdere afwijzing van Europese subsidies, kan nu toch worden uitgevoerd dankzij extra budget van de betrokken partijen.

Financiering

De financiering vormde een uitdaging doordat de aanbestedingen hoger uitvielen dan aanvankelijk begroot, mede doordat een Europese CEF-subsidie ondanks een positieve beoordeling niet werd toegekend. Door gezamenlijke inspanningen van ProRail, het Rijk, de provincie en de gemeente is het echter gelukt om het benodigde extra budget vrij te maken. Danou Veenhof van ProRail spreekt haar tevredenheid uit over de samenwerking en de keuze voor Van Hattum en Blankevoort, die veiligheid net zo belangrijk vinden als ProRail zelf.

Met het contract op zak kan de aannemer beginnen met de voorbereiding en het plannen van de werkzaamheden. Het werk zal in nauwe samenwerking met VolkerRail en Gebr. Van Kessel worden uitgevoerd, en de oplevering van de onderdoorgang staat gepland voor 2027. Johan Hekker van Van Hattum en Blankevoort kijkt ernaar uit om aan de slag te gaan en samen te werken aan een veiligere en verbeterde stationsomgeving in Wolfheze.