Intentieovereenkomst getekend voor OV-knooppunt bij station Heerhugowaard

Het station van Heerhugowaard zal in de toekomst een volwaardig OV-knooppunt worden. (Foto: Koplopermau)
Het station van Heerhugowaard zal in de toekomst een volwaardig OV-knooppunt worden. (Foto: Koplopermau)

Het station van Heerhugowaard moet in de toekomst een volwaardig OV-knooppunt worden. Dit staat in de intentieverklaring die afgelopen woensdag is ondertekend door de gemeente Dijk en Waard, Provincie Noord-Holland, NS Stations en ProRail.

Sinds 2022 wordt er al onderzoek gedaan door de genoemde partijen naar hoe het stationsgebied in de toekomst optimaal kan worden ingericht. Hierbij wordt er vooral gekeken naar het verbeteren van de bereikbaarheid van de stationsomgeving, en om deze aantrekkelijker te maken.

Vernieuwing van stationsgebied

De plannen omvatten de bouw van een nieuw stationsgebouw, een overdekte fietsenstalling, een verbeterd busstation, en de herinrichting van de stationspleinen en omliggende wegen. Daarnaast worden er in de omgeving van het station meer dan 5.500 woningen gebouwd, samen met diverse werk-, onderwijs- en zorgvoorzieningen. Dit maakt het stationsgebied tot een belangrijk centrum van wonen, werken en mobiliteit in de regio.

Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail, sprak zijn enthousiasme uit over de ambitie van de gemeente Dijk en Waard. Hij noemde het plan inspirerend en waardeerde het lef van de gemeente om groot te denken. De ondertekening van de intentieovereenkomst is volgens Homan een belangrijke stap richting de realisatie van de plannen.

Intentieovereenkomst

De intentieovereenkomst markeert het begin van een nieuwe fase in de samenwerking. De volgende stappen omvatten het maken van een schetsontwerp, het bepalen van de uitvoeringsstrategie en de verdeling van de kosten. Dit sluit aan op de aanleg van de spooronderdoorgang Zuidtangent en andere vastgoedontwikkelingen in het Stationskwartier. Er zijn ook plannen voor een onderdoorgang die de Langedijkse en Heerhugowaardse zijde van het station zal verbinden. Deze gezamenlijke verkenning valt onder het ‘Ontwikkelplan OV-knooppunt Dijk en Waard’.