Treinen kunnen weer op volle snelheid rijden bij Ravenstein

Het spoor bij Ravenstein is de afgelopen periode hersteld nadat er een dassenburcht werd aangetroffen. (Foto: Kallerna)
Het spoor bij Ravenstein is de afgelopen periode hersteld nadat er een dassenburcht werd aangetroffen. (Foto: Kallerna)

De tijdelijke snelheidsbeperking bij Ravenstein op het traject tussen Nijmegen en Den Bosch is opgeheven, en vanaf 23 oktober konden de treinen weer op volle snelheid rijden. De beperking was ingesteld omdat er eerder dit jaar sporen van dassen waren aangetroffen in het spoortalud.

Spoorbeheerder ProRail heeft in samenwerking met Stichting Das en Boom en Natuurmonumenten de afgelopen periode hard gewerkt aan een oplossing die zowel de natuur als de dassen beschermt. De oude burcht is vervolgens deskundig ontmanteld, afgegraven en dichtgemaakt onder toezicht van ecologen. Daarna is het talud uiteindelijk hersteld.

Onderzoek heeft bevestigd dat het talud weer stabiel is, wat betekent dat het treinverkeer kan worden hervat. De komende weken worden de resterende herstelwerkzaamheden uitgevoerd om de veiligheid verder te waarborgen.

Om te voorkomen dat de dassen terugkeren, is er gaaswerk geplaatst rondom de burchtlocaties. Deze preventieve maatregel voorkomt nieuwe graafactiviteiten, terwijl ProRail de situatie nauwlettend blijft monitoren.