Arriva zoekt naam voor nieuwe treindienst Zwolle - Groningen

De nieuwe treindienst Zwolle - Groningen van Arriva gaat op 2 januari van start. De naam voor de treindienst is nog niet bekend. (Foto: Treinenweb)
De nieuwe treindienst Zwolle - Groningen van Arriva gaat op 2 januari van start. De naam voor de treindienst is nog niet bekend. (Foto: Treinenweb)

Arriva start op 2 januari haar nieuwe treindienst tussen Groningen en Zwolle. Dit gebeurt enkele weken na de reguliere ingang van de dienstregeling voor het komende jaar, die in december van start gaat. De afwijkende startdatum heeft te maken met de aanvraag die Arriva voor de dienst indiende, waarin januari als startmaand werd aangegeven. Dit heeft geleid tot een planning waarin beperkt ruimte is gevonden voor een aantal ritten per dag.

De nieuwe dienst van Arriva maakt gebruik van de zogenaamde 'open access'-regels binnen de Europese Unie. Deze regels geven derden het recht om, mits er voldoende ruimte is op het spoor, treindiensten aan te bieden. Op basis hiervan heeft Arriva goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt gekregen voor vier tot negen ritten per dag tussen Groningen en Zwolle. De dienstregeling voorziet in twee ritten in de ochtend en twee in de middag op de meeste dagen, terwijl er op vrijdag ruimte is voor een uitgebreidere dienst met vier ritten in de ochtend en vijf in de middag. Arriva hoopt op termijn meer ritten toe te voegen, maar ook dit moet de ACM toetsen en goedkeuren.

Nieuwe naam

Arriva onderzoekt momenteel verschillende namen voor deze treindienst, waarbij de reacties van reizigers op social media worden gebruikt om een keuze te maken. De naamgeving zal de dienst een eigen identiteit geven naast andere spoorvervoerders, zoals de NS. Bij de redactie van Treinenweb zijn door lezers de namen SpitsTrein, Arion en Noordster genoemd.

Tarieven

Wat de tarieven betreft, kan Arriva haar eigen prijzen bepalen omdat de ritten buiten de bestaande spoorconcessies vallen. Dit betekent dat de kosten voor een rit met Arriva mogelijk lager of hoger kunnen uitvallen dan die van de NS. Reizigers zullen dus een prijsverschil kunnen merken, afhankelijk van de door Arriva gekozen tariefstelling voor deze dienst. Binnenkort worden de tarieven, evenals de naam voor deze treindienst bekend gemaakt.