NMBS ziet af van wifi in treinen, maar investeert in beter mobiel bereik

NMBS ziet af van wifi in treinen, maar investeert in beter mobiel bereik. (Foto: Stefan van Weerden)
NMBS ziet af van wifi in treinen, maar investeert in beter mobiel bereik. (Foto: Stefan van Weerden)

De Belgische vervoerder NMBS heeft besloten om reizigers in de toekomst niet te voorzien van wifi, maar het gebruik van 4G en 5G te verbeteren in de trein. Wel wil de vervoerder het bereik van mobiel internet verbeteren, en telecomproviders te laten bewegen om de dekking te verbeteren.

Het idee van de inbouw van wifi is definitief van tafel geschoven omdat de kosten veel te hoog op zouden lopen. De inbouw van wifi in alle treinen zou een investering van 160 miljoen euro vragen, plus een jaarlijkse operationele bijdrage van 13 miljoen euro.

Ramen aanpassen

Het aanpassen van de coating op de ruiten van de treinen wordt door de vervoerder gezien als een efficiëntere en goedkopere oplossing. In Duitsland heeft de DB hier ook al succes mee geboekt. Met  een nieuwe raamcoating wordt het gsm-signaal beter doorgelaten zonder verlies van warmte-isolatie. Deze techniek wordt al toegepast op nieuwe treinstellen en zou voor de volledige vloot ongeveer 40 miljoen euro kosten, aldus minister Georges Gilkinet. Bestaande treinen zouden met een speciale laserbehandeling op de ramen voor een beter mobiel bereik te kunnen zorgen. "Door die coating aan te passen, raakt het signaal beter tot in de trein, wat de kwaliteit van de ontvangst fors verbetert", vertelt NMBS-woordvoerder Bart Crols tegenover De Standaard.

De beslissing om wifi af te wijzen is niet nieuw. Voormalig spoorbaas Jo Cornu zag het potentieel ervan, maar huidig CEO Sophie Dutordoir verwierp het plan van wifi in 2017 wegens de hoge kosten. Bovendien zou de installatie en het onderhoud van wifi leiden tot een beperkte inzet van treinen en zou het ook leiden tot  extra personeelskosten.

Ondanks de inspanningen van de NMBS blijft er op bepaalde delen van het Belgische spoorwegnet onvoldoende mobiele dekking. Minister Gilkinet benadrukt dat telecomoperatoren extra stappen moeten ondernemen om het signaal op deze locaties te verbeteren, zodat reizigers overal kunnen genieten van een stabiele internetverbinding.