[video] Veel belangstelling bij afscheidsrit DDM-1
Met ongeveer 500 deelnemers is er een enorme belangstelling geweest voor de afscheidsrit van het DDM-1 dubbeldeksmaterieel. De trein welke voorzien was van vier rijtuigen en een locomotief, zat vol met liefhebbers die graag de laatste rit van deze 'eerste generatie dubbeldeksmaterieel' wouden meemaken.
Bij de introductie in het jaar 1985 was deze dubbeldekstrein een echte publiekstrekker. Vandaag reed het treinstel met het nummer 7208 ('De Olifant') een speciale afscheidsrit die door de NS en de NVBS (Nederlandse Vereniging voor Belangstellenden in het Spoorwezen) georganiseerd was.
De route die de trein volgde liep van van Amersfoort Centraal naar Amsterdam Centraal, Alkmaar, Uitgeest, Beverwijk, Haarlem, Zandvoort, Haarlem, Amsterdam Centraal, Almere, Lelystad, Zwolle, Amersfoort Schothorst en kwam ongeveer omstreeks 16:58 weer aan in Amersfoort Centraal aan waar de trein symbolisch werd overgedragen aan het Spoorwegmuseum.
In Zwolle werden alle liefhebbers verrast met een samenkomst met het nieuwere, maar soortgelijke, DD-AR materieel. Ook dit type trein is sinds de nieuwe dienstregeling buiten dienst gesteld. Speciaal voor de afscheidsrit heeft de NS nog een DD-AR treinstam in dienst gehouden, en deze op het toneel laten verschijnen.
Het artikel gaat onder de foto verder
Treinstel 7208 staat gereed op station Amersfoort Centraal zodat alle genodigden konden instappen.
Spoorwegmuseum
De trein die voorzien is van een symbool van een Olifant -een met uitsterven bedreigde dier- is tijdens de overhandiging omgedoopt tot 'Mammoet', omdat "deze trein niet meer met uitsterven wordt bedreigd." Tijdens de overdracht werd er een eenvoudige sticker op de trein geplakt met de nieuwe naam.
Twee rijtuigen zullen uiteindelijk een onderdeel worden van de materieelcollectie van het museum. Het betreft het koprijtuig van de laatste trein, en het DDM-1 rijtuig welke al in het museum staat. Het museum had al eerder een locomotief uit de 1600-serie overgenomen. Hiermee zou er dus in de toekomst alsnog een rit met deze nostalgische 'rode banken' trein kunnen worden uitgevoerd.
De Olifant
Op alle 13 originele stuurstandrijtuigen (voorzien van de cabine voor de machinist) was de naam en afbeelding van een bedreigde diersoort aangebracht. Dit was een gezamenlijk initiatief van de NS en het Wereld Natuur Fonds.
De afgebeelde dieren waren arend, bizon, cheeta, condor, dolfijn, neushoorn, olifant, ooievaar, otter, panda, tijger, walvis en zeehond. Inmiddels zijn veel afbeeldingen door opknapwerkzaamheden overgeschilderd, maar het rijtuig in het Spoorwegmuseum heeft nog de afbeelding van de olifant op de flank.
Pensioen
In totaal zijn er 74 rijtuigen van de DDM-1 die na bijna 35 jaar met pensioen gaan. Volgens de NS zullen deze uiteindelijk voor 96% hergebruikt zullen worden. "Ze zullen dan een tweede leven krijgen in een ander treintype of als nieuw product."
De DDM wordt met ingang van de nieuwe dienstregeling die vandaag in is gegaan vervangen worden door de moderne dubbeldekkers dubbeldekkers DDZ en VIRM.
Een dezer dagen is er op Treinenweb een reportage te lezen over de levensloop van dit type trein.
Foto- en videoreportage
De trein op station Alkmaar waar liefhebbers de trein aan diverse kanten konden fotograferen en filmen.
De trein met de NS1700-serie locomotief achterop.
Het koprijtuig van het treinstel aan de andere kant.
Op station Haarlem werd de oude stoptrein vergezeld van een moderne SNG-Sprinter
Ook op station Haarlem waren liefhebbers massal op de been om een mooie foto te schieten of een mooie video van dit nostalgische materieel te maken.
Op station Zwolle was de dag met verrassingen nog niet compleet toen er nog een DD-AR werd ingezet. Ook dit type treinstel, een nieuwere genereatie dan de DDM-1, is vanaf vandaag officieel terzijde gesteld. Voor de spoorwegfanaten was het een verrassing dat deze vandaag nog in de nieuwe dienstregeling werd ingezet.
Na een rit van ongeveer acht uur kwam de trein weer in Amersfoort Centraal aan. Hier werd een mooie tekening van de Mammoet overhandigd. Het nieuwe symbool van deze markante trein 'welke niet zal uitsterven'.
De afbeelding van 'De Olifant' die op het koprijtuig van de trein is afgebeeld, en die na ongeveer 30 jaar trouwe dienst deels verweerd is geraakt.