Regionale vervoerders krijgen een week om op cao-eisen in te gaan

De vervoersbedrijven Arriva, Keolis en Qbuzz krijgen nog een week om in te gaan op de eisen van de leden van de vakbond. (Foto: Klaas Halbersma)
De vervoersbedrijven Arriva, Keolis en Qbuzz krijgen nog een week om in te gaan op de eisen van de leden van de vakbond. (Foto: Klaas Halbersma)

De regionale vervoersbedrijven Arriva, Keolis en Qbuzz die zowel trein- als busdiensten rijden, krijgen van de FNV-leden nog een week om in te gaan op de eisen voor de nieuwe arbeidsovereenkomst Multimodaal. Wordt hier niet aan voldaan, dan zullen er mogelijk stakingsacties volgen.

Al langere periode liggen de vakbonden FNV, CNV en VVMC in de clinch met de werkgevers van multimodaal openbaar vervoer. FNV-bestuurder bevestigde vorige maand de signalen van het rijdende personeel: "Het chagrijn onder werknemers is ontzettend groot. Uiteindelijk gaan de leden over de vraag of er echt stakingen komen, maar een goed verstaander heeft soms maar een half woord nodig”. Hij benadrukt dat de onderhandelingen stroef verlopen: "Keer op keer komen de werkgevers met mooie beloftes die ze vervolgens niet nakomen. De werknemers voelen zich bedonderd. Als er niet op de eisen wordt in gegaan komen er acties, waarbij stakingen niet zijn uitgesloten."

Nieuwe stakingen

De vakbond FNV verwacht dat er opnieuw stakingen in het regionale vervoer zullen plaatsvinden. "De werkgevers laten het volledig afweten, het is alsof ze een dikke middelvinger naar hun eigen personeel opsteken", vertelde FNV-bestuurder Edwin Kuiper tegen RTV Noord. Tot en met 22 november vonden er nog gesprekken plaats tussen de vakbonden en de werkgevers, maar die hebben tot nu toe nog niks opgeleverd.

De leden eisen ander meer een inflatiecorrectie, een eenmalige uitkering van 1000 euro en maatregelen om de werkdruk te verlagen door meer regelmaat in het rooster te brengen en uitzendkrachten na een jaar een vast contract te geven.

Personeel

Onder de cao Multimodaal vallen zo’n 1.300 mensen, waarvan een derde buschauffeur is en twee derde op de regionale trein werkt als conducteur of machinist. Die laatsten zorgen voor ongeveer 90 tot 95 procent van het  regionale treinvervoer. De bekendste vervoerders in de sector zijn Arriva in het noorden en zuiden van het land, Keolis in het oosten en Qbuzz in het westen. De cao Multimodaal staat los van de cao Openbaar Vervoer waarover volgende week 9 december nieuwe gesprekken beginnen.

De stakingen raken niet de NS. Deze vervoerder hanteert een andere cao die in oktober na een lange weg van onderhandelingen en stakingsacties definitief is verklaard.