NS neemt maatregelen tegen fraude met dagkaarten
De NS neemt maatregelen tegen misbruik van de NS Dagkaart. Voornamelijk zou de meeste fraude plaatsvinden met de jongerendagkaart. Via de sociale media zouden er massaal QR-codes van dagkaarten worden verspreid waarmee de fraudeurs gratis de poortjes op de stations kunnen passeren om vervolgens de trein in te stappen.
De verspreiding zou plaatsvinden via kanalen zoals WhatsApp, Telegram en Instagram, die populair zijn bij jongeren. In besloten groepen zou er worden gevraagd naar een QR-code van een dagkaart, zodat anderen dezelfde dag er gebruik van kunnen maken. De dagkaarten staan na het bestellen op naam, en zijn niet overdraagbaar aan anderen. Als een conducteur naar een bijbehorende legitimatie zou vragen, zou de fraudeur tegen de lamp kunnen lopen, maar in de praktijk wordt er niet vaak naar de legitimatie gevraagd.
Voornamelijk de jongerendagkaarten van 7,95 euro zou populair zijn onder de fraudeurs. De NS heeft aangegeven actie te ondernemen. "We nemen er wel maatregelen tegen, maar welke precies, dat willen we niet prijsgeven. Je wil mensen niet wijzer maken dan nodig. De oplossingen liggen vooral op technisch gebied." zegt Oscar van Elferen tegenover De Telegraaf.
Intimidatie NS-personeel
Volgens de FNV hebben conducteurs te maken met intimidatie en bedreigingen als gevolg van discussies die rondom de dagkaart ontstonden. Zo zouden enkele fraudeurs zelfs foto's maken van NS-treinpersoneel tijdens de controle. De FNV noemt dit 'uiterst intimiderend en bedreigend'.
De NS heeft ook kennis genomen van de zorwekkende situatie. "Wij horen dat ook van conducteurs. Je ziet dat deze zwartrijders vaak agressief of intimiderend reageren, terwijl de conducteur gewoon maar zijn werk doet. Daarnaast is er nog een heel goede reden om het aan te pakken: het gaat om geld dat we mislopen.” vervolgt van Elferen.