Bouw je eigen treinsimulator voor thuis
Pas geleden schreven we over de simulator van de NS die tijdens een rondtour diverse stations bezoekt om personeel te werven. Het gaat hier om een simulator ten behoeve van de opleiding voor personeel, en vorige maand werd deze op Utrecht Centraal aan het publiek vertoond. Al het publiek kon een stukje rijden in bijvoorbeeld de splinternieuwe ICNG. Maar ook thuis is het mogelijk om met de ICNG te rijden. We leggen uit hoe je dat met Train Simulator kan doen.
Hoe je een eigen trainsimulator op je computer installeert leggen we in deze reportage uit. Wel benadrukken we dat je wel geld moet investeren voor het spel TrainSimulator Classic en eventueel voor de NS-treinen die je bij ChrisTrains moet aanschaffen. In totaal ongeveer 40 euro wat al een mooie simpele simulator vormt met de bijvoorbeeld de bekende Koploper-trein (ICM).
Spelsimulatie vs. simulatie voor opleiding
Allereerst willen we benadrukken dat dit om een spelsimulatie gaat die niet bedoeld is voor opleidingen of de praktijk. Hoewel het eindresultaat behoorlijk realistisch lijkt te zijn kent het spel diverse beperkingen en zijn de procedures die je moet uitvoeren simpel uitgevoerd. Hoe je in het spel uiteindelijk in minder dan een halve minuut met je trein vertrekt duurt het inwerkelijkheid vaak vijf tot tien minuten om de trein gereed te maken. Dit hangt af of deze al opgestart is (in vakjargen heet dit 'opgebouwd') of nog volledig klaar moet worden gemaakt door alles aan te zetten.
Hoewel het een simulatie is, voelt het voor de niet-treinkenner als een realistische ervaring. Alle standaard besturing werkt gewoon, en ook een simpele werking van het ATB-beveiligingssysteem en het ETCS-signaleringssysteem zit in het spel verwerkt. Ook is er bij de ICNG een simpele bediening van het instellingenscherm rechts in de cabine aanwezig waar mee je de stroomafnemer mee kan bedienen. Deze kan je omschakelen van 1,5 kilovolt naar 25 kilovolt, wat bedoeld is andere spanning zoals op de HSL-lijn. Verder kan je ook de verlichting in de coupe's aanzetten, en kan je ook gebruik maken van het reisinformatiesysteem (OBIS) die de bestemmingen op de display's laat tonen.
Step in and your're ready to go....
Installatie
Maar goed, voordat we kunnen instappen moeten we de hebben we minimaal het spel Train Simulator Classic nodig die je bij Steam kan aanschaffen voor 24,99 euro. Steam is een downloadsite waar je onder meer diverse games en speluitbreidingen on-line kan aanschaffen. Vaak zelfs tegen riante prijzen. Het spel heette voorheen Train Simulator 2021 en had eerdere jaargangen. Aanmelden bij Steam is verder gratis, maar het aanschaffen van alles uit hun zeer uitgebreide bibliotheek kost uiteraard geld.
Daarna moeten we de ICNG nog erbij kopen. Dit gaat via ChrisTrains die ook de digitale trein gemaakt heeft, en kost daar 19 euro. Helaas gaat de betaling daar niet via het in Nederland veelgebruikte iDeal, maar er zijn ook andere partnersites zoals RailTraction die dit wel ondersteunen voor een kleine meerprijs.Hoe meer je daar bestelt, hoe meer kortingspunten je kan pakken. Dus dat kan weer wat voordeliger zijn als je meerdere producten koopt. Bovendien heeft ChrisTrains bijna het hele assortiment aan Nederlandse treinen te koop. Dus als je vindt dat een hobby geld mag kosten, dan kan je ook de rest erbij kopen.
De splinternieuwe ICNG NS-trein kopen hoeft natuurlijk niet, maar dan ben je enkel aangewezen op een kleine selectie Britse en Duitse treinen en routes die standaard in het spel aanwezig zijn. De Nederlandse ervaring zal dan wel ontbreken.
Vereisten
Om dit spel te draaien wordt het zeer aangeraden dat je een grafische kaart in je computer hebt. In enkele gevallen draait het spel ook redelijk op een ingebouwde grafische kaart op het moederbord, maar dit wordt niet aangeraden. In bepaalde gevallen zal het spel anders helemaal niet werken.
De vereisten die Steam geeft zijn als volgt:
- Operating Systeem: 32- of 64-bit Windows 7 Service Pack 1, 8.1, 10 of 11
- Processor: Intel Core-i5 4690 3.50 GHz Quad Core of AMD Ryzen 7 1700 3.80 GHz Quad Core of hoger..
- Geheugen: 4 GB RAM (maximaal mogelijk met 32-bit Windows) of 16 GB of meer bij 64-bit.
- Graphics: NVIDIA GeForce GTX 970 of AMD Radeon RX 480 met 4 GB Dedicated VRAM of meer
- DirectX: 9.0c
- Internet: nodig
- Schijfruimte: 40 GB of meer, extra toevoeging kosten meer ruimte. Bijvoorkeur op een SSD.
Laptop-, notebook-, mobiele of Low Power-versies van de bovenstaande specificaties (inclusief Intel of Integrated Graphics) werken mogelijk, maar worden niet ondersteund. Updates voor chipset-, grafische en audioapparaatstuurprogramma's zijn mogelijk vereist. Voor informatie met betrekking tot aanbevolen specificaties voor Train Simulator 64-bit, wordt er verwezen naar de Train Simulator Classic User Guide.
Het andere woorden, hoe duurder je computer, hoe groter de kans dat het werkt.
Installatie Train Simulator
Je eerste keer rijden
Als je uiteindelijk zowel Steam als de ChrisTrains ICNG geinstalleerd hebt heb je de mogelijkheid om het 72 pagina's grote handboek van de trein te lezen. Het leest snel door, en er staan veel praktische zaken in. We kunnen zeggen dat het echte handboek die binnen NS gebruikt wordt vele malen groter is. Maar het gaat hier om een simulatie, wat we al eerder verteld hadden.
Door Nederland rijden
Eerder zeiden we al dat het spel standaard geïnstalleerd wordt met enkel Duitse en Engelse routes. Hoewel het in de Quick Drive geen probleem is om in Duitsland met de ICNG te rijden, is het realistischer om door Nederland te rijden. Uit ervaring weten we dat de routes in Duitsland niet altijd goed functioneren met betrekking tot het openen van de passagiersdeuren. Dit verschilt per station is ons opgevallen.
Helaas worden er geen standaard Nederlandse routepakketten geleverd met Nederlandse trajecten, maar een grote groep liefhebbers heeft zelf routes gebouwd die je handmatig moet installeren. We gaan er niet heel uitgebreid op in, maar het komt er op neer dat deze route handmatig zijn gebouwd met objecten (denk aan huizen, bomen, en alles wat je in de omgeving ziet) uit andere betaalde pakketten, ook DLC genoemd. Deze zijn verplicht om te dan geïnstalleerd te hebben. Hier staat een overzicht met de DLC's die je nodig hebt voor de Nederlandse routes. Een overzicht van de beschikbare Nederlandse routes vind je hier.
Kortingsacties
Dovetail Games heeft regelmatig kortingsacties op Steam, met het advies om hier gebruik van te maken, want de add-ons zijn vaak 50% of meer afgeprijsd. ChrisTrains heeft vaak een ‘back to school’ sale elke jaar die na de zomervakantie begint, en rond de feestdagen en met Black Friday komen ze vaak aan met scherpe kortingsacties.
Ondersteuning bij problemen
De Nederlandse website's DutchSims en SimTogether bieden een uitgebreide downloadpagina en community. Ook op het Discord-kanaal van SimTogether bieden ze ondersteuning aan bij eventuele problemen, maar het loont natuurlijk ook op eerst op de sites van DutchSims of Simtogether even rond te struinen in hun artikelen en het forums of je probleem al bekend is. Vaak is het probleem dat je bepaalde objecten mist met als oorzaak dat je beeldinstellingen van je spel niet voluit staan of de cache van het spel moet wissen. Zoals je ziet vereist het spel veel maar zul je er verder een hoop spelplezier van hebben.
Om alvast in stemming te komen van de Nederlandse routes kan je ook dagelijkse livestreams op diverse kanalen vinden:
- https://youtube.com/robjansen
-
https://www.youtube.com/rubku_
nl - https://twitch.tv/robjansen (zaterdag & zondag)
- https://twitch.tv/rubku_nl (maandag t/m vrijdag)
- https://www.youtube.com/c/Blivius92
- https://www.youtube.com/c/KoploperMau (niet altijd)
We wensen je verder veel plezier met het spelen van Train Simulator Classic.