Elke provincie heeft zijn eigen OV-fiets

De OV-fiets is inmiddels al weer 15 jaar onder de hoede van NS en dat wordt dit jaar gevierd. Elke provincie heeft de afgelopen maanden zijn eigen OV-fiets gekregen. Al eerder werden er vanwege het tienjarige bestaan vrolijke fietsen met een feestelijke confettibestickering uitgebracht, maar nu gooit de NS het over een andere boeg.

Kunstenaar Daniël Roozendaal is eerder dit jaar door NS uitgekozen en heeft twaalf ontwerpen gemaakt voor de OV-fiets. Voor elke provincie één. Het gaat om een zestigtal fietsen die er uitgebracht zijn. Per provincie verdeelt NS vijf fietsen in de stallingen, waardoor de kans groot is om er één tegen te komen. Roozendaals eerste bijzondere OV-fiets werd onthuld op 5 april in Utrecht, waarna de andere provincies volgen.

Op elke fiets zijn minimaal vier bekende kenmerken te zien. "De meeste highlights op de fiets zijn overduidelijk", aldus Roozendaal, maar sommige zijn mogelijk wat lastiger te herkennen. "Bij sommige kenmerken wil ik de reiziger uitdagen iets langer na te denken. Ik ben benieuwd of reizigers alle kenmerken herkennen en wie er straks een ritje maakt op de speciale fietsen."

OV Fiets

De OV-fiets is in vijftien jaar tijd niet meer uit het straatbeeld weg te denken.  De vraag naar OV-fietsen ziet NS nog jaarlijks stijgen. Reizigers maakten in 2023 5,9 miljoen ritten op de OV-fiets. Dat is een stijging van een half miljoen ten opzichte van 2022.

Inmiddels zijn er ruim 22.500 fietsen beschikbaar, verdeeld over ongeveer 288 locaties. Marise Bezema, binnen NS verantwoordelijk voor de OV-fiets: ‘"De fiets brengt je verder dan de trein en de populariteit van de geelblauwe fietsen blijft groeien. Om ervoor te zorgen dat reizigers ook de komende vijftien jaar gebruik kunnen maken van de OV-fiets, blijven we uitbreiden en ontwikkelen. Het afgelopen jaar namen we 500 fiets-collega’s aan. Ook voorzien we alle fietsen dit jaar van het nieuwe slot."

Eerder jubileum

Het is niet de eerste keer dat er OV-fietsen in omloop worden gebracht met speciale bestickering. Zes jaar geleden bracht NS honderd fietsen in omloop die voorzien waren van een feestelijke confetti-motief. Tot op heden zijn deze nog steeds in heel Nederland te vinden bij de verhuurlocaties.

De vrolijke confettifiets die eerder uitgebracht werd. (Rechten: Treinenweb.nl)
De vrolijke confettifiets die eerder uitgebracht werd. (Rechten: Treinenweb.nl)

Friesland

Op de Friese OV-fiets staat onder andere de Waterpoort in Sneek, het typische pompeblêd, die ook in de Friese vlag is te vinden, en een schaats. De vijf Friese fietsen zijn te vinden in Heerenveen en Leeuwarden.

In Friesland werden vorig jaar 75.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Leeuwarden ruim 61.000 ritten, vanaf Heerenveen bijna 13.000 ritten, vanaf station Sneek 1.000 ritten.

De OV-fiets voor Friesland. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Friesland. (Rechten: NS)

Groningen

Op de Groningse fiets staan herkenbare Groningse symbolen zoals de zeehonden van Pieterburen, de Martinitoren en het Groninger Museum. De vijf Groningse fietsen vind je op station Groningen en Groningen Europapark.

In de provincie Groningen werden in 2023 bijna 265.000 ritten vanuit elf stations gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Groningen waren dat er bijna 250.000 ritten, na Amsterdam, Utrecht en Rotterdam de meeste van Nederland.

De OV-fiets voor Groningen. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Groningen. (Rechten: NS)

Utrecht

De provincie Utrecht kreeg de primeur op 5 april. In deze provincie zijn onder meer De Dom en de hunebedden op de fiets afgebeeld. De fietsen staan op onder meer Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist.

 

De OV-fiets voor Utrecht. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Utrecht. (Rechten: NS)

Drenthe

Op de Drentse fiets staan herkenbare Drentse symbolen zoals hunebedden, schapen en Bartje. De vijf Drentse fietsen zijn momenteel te vinden in Assen, Hoogeveen en Meppel.

In Drenthe werden vorig jaar meer dan 66.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Assen 44.798 ritten, vanaf Meppel meer dan 8500 ritten, vanaf station Hoogeveen bijna 8.500 ritten, vanaf station Emmen 2700 ritten en vanaf Beilen 1.600.

De OV-fiets voor Drenthe. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Drenthe. (Rechten: NS)

Overijssel

Op de Overijsselse fiets staan herkenbare Overijsselse symbolen zoals de toren van de Museumfabriek in Enschede, Museum de Fundatie en riet en een bootje voor Giethoorn en de Weerribben-Wieden. De vijf Overijsselse fietsen zijn te vinden in Zwolle, Enschede en Deventer.

In Overijssel werden vorig jaar bijna 300.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Zwolle meer dan 140.000 ritten, vanaf Deventer bijna 55.000 en vanaf station Enschede meer dan 40.000 ritten.

De OV-fiets voor Overijssel. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Overijssel. (Rechten: NS)

Flevoland

Op de Flevolandse fiets staan drie elementen afgebeeld: The Wave, een zeearend en theater de Agora. De vijf Flevolandse fietsen zijn te vinden op station Almere Centrum en Lelystad Centrum.

In Flevoland werden vorig jaar bijna 30.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Almere Centrum meer dan 13.000 ritten, station Lelystad Centrum volgt op de voet met bijna 13.000 ritten. Station Dronten komt op de derde plek met 2800 ritten.

De OV-fiets voor Flevoland. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Flevoland. (Rechten: NS)

Gelderland

Op de Gelderse fiets zijn Radio Kootwijk en Slot Loevestein te bewonderen, evenals een edelhert van de Veluwe.

Van de bijna 543.000 ritten die in Gelderland gemaakt zijn met een OV-fiets, werden vanaf station Nijmegen de meeste ritten gemaakt: 160.000. Vanaf station Arnhem werden ruim 112.000 ritten gemaakt en vanaf station Apeldoorn bijna 84.000 ritten. Vanaf station Varsseveld werden vorig jaar de minste ritten gemaakt; in totaal 445.

De OV-fiets voor Gelderland. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Gelderland. (Rechten: NS)

Zuid-Holland

Op de Zuid-Hollandse fiets staan het Binnenhof, het stadhuis van Gouda, de Erasmusbrug en de bibliotheek van de Technische Universiteit in Delft afgebeeld. De vijf Zuid-Hollandse fietsen zijn te vinden in Voorburg, Delft, Gouda en Leiden Centraal.

In Zuid-Holland werden vorig jaar meer dan 1 miljoen  ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Rotterdam Centraal ruim 260.000 ritten, vanaf station Leiden Centraal bijna 250.000 ritten en vanaf station Delft ruim 168.000 ritten. Vanaf station Den Haag Mariahoeve werden het minst aantal ritten gemaakt namelijk bijna 700.

De OV-fiets voor Zuid-Holland. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Zuid-Holland. (Rechten: NS)

Noord-Holland

Op 19 april werden in Alkmaar de OV-fietsen voor Noord-Holland gepresenteerd. Deze bijzondere fietsen staan in Alkmaar, Hilversum en Amsterdam. Een van de opvallende details is het Paleis op de Dam in Amsterdam.

De OV-fiets voor Noord-Holland. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Noord-Holland. (Rechten: NS)

Brabant

Op de Brabantse fiets staan een worstenbroodje, otters uit de Biesbosch, het Van Abbemuseum in Eindhoven en de Bolwoningen uit Den Bosch. De vijf Brabantse fietsen zijn te vinden in Den Bosch, Eindhoven en Roosendaal.

In Noord-Brabant werden vorig jaar bijna 650.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Breda ruim 147.000 ritten, vanaf Eindhoven Centraal bijna 141.000 ritten, vanaf station Tilburg ruim 135.000 ritten en vanaf station ’s-Hertogenbosch ruim 113.000 ritten.

De OV-fiets voor Brabant. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Brabant. (Rechten: NS)

Zeeland

Op de Zeeuwse OV-fiets staan afgebeeld: de Oosterscheldekering, het stadhuis van Vlissingen, de abdijtoren de Lange Jan en oesters.

In Zeeland werden vorig jaar bijna 23.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Goes 9.100 ritten, vanaf station Middelburg ruim 9.000 ritten en vanaf station Vlissingen 4.600 ritten.

De OV-fiets voor Zeeland. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Zeeland. (Rechten: NS)

Limburg

De vijf Limburgse jubileumfietsen zijn te vinden in Maastricht, Roermond en Venlo. Op de deelfietsen staat een stuk vlaai, de Sint Servaasbrug, het Mijnmuseum, de passer op het voorplein van het Cuypershuis en het Drielandenpunt.

In Limburg werden vorig jaar bijna 125.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Maastricht bijna 66.000 ritten, vanaf station Venlo ruim 14.000 ritten en vanaf station Roermond bijna 13.000 ritten. Vanaf station Meerssen werden het minst aantal ritten gemaakt namelijk 175.

De OV-fiets voor Limburg. (Rechten: NS)
De OV-fiets voor Limburg. (Rechten: NS)