NS omarmt het manifest tegen agressie en geweld
Zowel de NS als een breed verbond van politieke partijen en maatschappelijke organisaties pleiten in een gezamenlijk manifest voor strengere maatregelen om agressie en geweld tegen te gaan. Ze uiten hun bezorgdheid over de toenemende verharding van de samenleving en willen dat het voor mensen met een publieke taak, waaronder dus ook conducteurs, het makkelijker wordt om aangifte te doen.
Het manifest benadrukt dat de maatschappelijke onrust de afgelopen jaren gestaag is toegenomen en dat er onvoldoende actie is ondernomen om dit aan te pakken. "Wij hebben allen al eerder aan de bel getrokken, maar vandaag luiden we samen de noodklok. Het is tijd om een streep in het zand te trekken. Tot hier en niet verder!" staat er in het manifest, waar ook voorbeelden in gegeven worden van incidenten waarbij er geweld werd gepleegd tegen mensen met een publieke taak, zorgverleners, brandweer, advocaten en journalisten.
De ondertekenaars pleiten voor de oprichting van een "samenwerkingsverband" waar bedrijven en werknemers terecht kunnen voor advies, ondersteuning bij het indienen van aangiften en de mogelijkheid om weerbaarheidstrainingen te volgen.
Initiatief vanuit D66
Het manifest is tot stand gekomen door D66 Kamerlid Hanneke van der Werf. Het roept in eerste instantie de samenleving, met name de "stille meerderheid", op om zich uit te spreken tegen de groei van geweld en agressie, met name gericht op mensen die werkzaam zijn in publieke functies.
NS: 'Samenwerking is noodzakelijk'
Eelco van Asch, lid van de raad van Bestuur NS: "Dit samenwerkingsverband is wat ons betreft noodzakelijk. Onze collega’s hebben elke dag te maken met de verharding van de samenleving. Collega’s werden vorige jaar bijna 1000 keer bespuugd, bedreigd of belaagd. Korte lontjes en onbegrip zorgen er te vaak voor dat een fijne werkdag omslaat in ellende. Het is tijd dat we hier als samenleving een vuist tegen maken. Dat kunnen we niet alleen, maar daar moeten we samen in optrekken. Daarom zijn we sterk voorstander van het beoogde samenwerkingsverband, enerzijds om de veiligheid van ov-collega’s te verbeteren en anderzijds om andere sectoren te helpen. We zullen ons nooit neerleggen bij hufterig gedrag. Niet in de trein, niet in de zorg, nergens."