OV-sector moet helpen bij ontlasten van stroomnet

De OV-sector moet gaan helpen bij het ontlasten van het overvolle stroomnet. (Foto: Harry_nl)
De OV-sector moet gaan helpen bij het ontlasten van het overvolle stroomnet. (Foto: Harry_nl)

Het Nederlandse stroomnet zit op veel plekken aan zijn limiet, waardoor bedrijven en organisaties met een zwaardere elektriciteitsaansluiting op een wachtlijst komen. De OV-sector kan helpen bij het verlichten van deze druk, terwijl het zelf ook afhankelijk is van een stabiele energievoorziening

Om dit in goede banen te leiden, hebben de Rijksoverheid, netbeheerders en OV-partijen afspraken gemaakt over hoe het openbaar vervoer kan bijdragen aan een efficiënter stroomverbruik en tegelijkertijd kan blijven groeien. De overheid stelt hiervoor de komende vier jaar 3,2 miljoen euro beschikbaar.

Elektrisch openbaar vervoer als deel van de oplossing

Het openbaar vervoer in Nederland is grotendeels elektrisch, wat betekent dat de sector zowel een grootverbruiker als een mogelijke oplossing is voor het overvolle stroomnet. Twee externe onderzoeken in opdracht van het Rijk bevestigen dat het OV een rol kan spelen in het verminderen van piekbelasting. Minister Hermans benadrukt het belang van samenwerking tussen overheid, netbeheerders en grootverbruikers om het stroomnet te ontlasten. "Dat is zowel in hun eigen belang als dat van alle mensen en bedrijven die staan te springen om een aansluiting. Ik vind het belangrijk en ben blij dat het OV ook meedenkt en meewerkt bij het oplossen van knelpunten." Staatssecretaris Jansen voegt toe dat innovatieve oplossingen niet alleen bijdragen aan een stabieler netwerk, maar ook de groei van het OV mogelijk maken.

Concrete maatregelen voor een slimmer stroomgebruik

Er zijn verschillende concrete maatregelen afgesproken. ProRail plaatst in samenwerking met de Gemeente Utrecht en netbeheerder Stedin een biodieselaggregaat om een knelpunt op het stroomnet te verlichten. In Rotterdam levert vervoersbedrijf RET buiten de spits stroom aan de gemeente en een natuurorganisatie, waardoor er geen extra aansluitingen nodig zijn. Daarnaast worden regionale busbedrijven gestimuleerd om hun elektrische bussen alleen ’s nachts op te laden, wanneer de belasting op het net lager is. In stedelijke gebieden wordt ongebruikte stroomcapaciteit ingezet voor het opladen van andere voertuigen.

Opschaling en verdere samenwerking

De betrokken partijen streven ernaar om deze oplossingen verder op te schalen en te integreren in de reguliere bedrijfsvoering. Het Rijk investeert in kennisontwikkeling en samenwerking tussen alle partijen. Daarnaast onderzoeken de ministeries van Klimaat en Groene Groei (KGG) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) welke wet- en regelgeving mogelijke belemmeringen vormt en waar nodig aanpassingen kunnen worden gedaan. Dit akkoord sluit aan bij eerdere afspraken met de waterschappen en maakt deel uit van bredere gesprekken met andere sectoren om het volle stroomnet gezamenlijk aan te pakken.