Station Ede-Wageningen is voorzien van een nieuwe overkapping
Het vernieuwde station van Ede-Wageningen heeft sinds enkele weken eindelijk een dak. Deze mijlpaal werd bereikt tijdens twee momenten van werkzaamheden die plaatsvonden in de weekenden van 12 tot en met 15 mei en 7 tot en met 10 juli. Het imposante houten dak bestaat uit 23 delen en is 50 meter breed bij 180 meter lang.
Elke perronkap is uitgerust met liggers van 27 meter lengte die elk een hoogte van 2 meter hebben en een breedte van 0,3 meter. Het volledige dak heeft een gewicht van maar liefst 1.4 miljoen kilo. Het ontwerp is opvallend, met een bladerdak-uitstraling, als een eerbetoon aan het nabijgelegen natuurpark de Veluwe. Liefhebbers vergelijken het station al met de eveneens houten overkapping van station Assen.
Verbetering station
De vernieuwing is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Hierdoor rijden er straks meer treinen tussen Schiphol, Utrecht, Arnhem en Nijmegen. Ook wordt er gewerkt aan een robuust en betrouwbaar spoor zodat treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten en nog preciezer volgens dienstverlening kunnen rijden.
ProRail vernieuwt het station en het stationsgebied samen met de gemeente Ede en de NS. De verbinding met het openbaar vervoer wordt verbeterd met een nieuw busstation en de doorstroming van het verkeer wordt verbeterd. Het stationsgebied in Ede wordt uiteindelijk een modern OV-knooppunt waar reizigers makkelijk en snel kunnen overstappen op trein, bus, taxi en ander vervoer. Het station wordt ook toegankelijker met roltrappen en liften. Ook de omgeving van station gaat op de schop, en wordt voorzien van een nieuw stationsplein, een nieuw busstation, P&R en een taxivoorziening. En we bouwen een ruime fietsenstalling. Op het station is straks plek voor diverse winkels.
Oplevering in 2024
Het project is in 2021 gestart, en volgens planning zal dit in 2024 worden opgeleverd waarna de afrondende werkzaamheden nog tot 2025 zullen duren. Met de aflevering van het nieuwe dak is de eerste grote mijlpijl bereikt. Het oude station zal pas na oplevering van het nieuwe station tegen de vlakte gaan.