SBB Cargo bestelt opnieuw 20 Vectrons bij Siemens

SBB Cargo bestelt opnieuw 20 Vectrons bij Siemens. (Foto: SBB Cargo)
SBB Cargo bestelt opnieuw 20 Vectrons bij Siemens. (Foto: SBB Cargo)

De Zwitserse goederenvervoerder SBB Cargo International geeft leasebedrijf SüdLeasing de opdracht om nog eens 20 Siemens Vectron-locomotieven te bestellen bij Siemens Mobility. De locomotieven worden voorzien van een extra pakket waardoor ze meer vermogen hebben.

De locomotieven worden door SBB Cargo International geleased van SüdLeasing in een langetermijncontract met een flexibele looptijd. Het contract omvat ook het onderhoud van de locomotieven door Siemens Mobility gedurende 15 jaar. Het Zwitserse goederenvervoersbedrijf is ook actief in Nederland.

XLoad voor meer vermogen

Het Vectron XLoad-pakket verbetert het trekvermogen van de locomotief om de transportcapaciteit en efficiëntie te verhogen. Zo kunnen zwaardere treinen met een enkele locomotief op de Zwitserse noord-zuid-as kunnen rijden, waardoor er geen tweede vierassige locomotief nodig is, die normaal het vermogen versterkt. De Vectron-locomotieven hebben een maximumsnelheid van 160 km/u.

"Voor ons is de Vectron de ideale locomotief voor een interoperabele dienst tussen Nederland en Italië. Bovendien zal het XLoad-pakket ons in staat stellen langere en zwaardere treinen in enkele tractie door de Alpen te laten rijden, waardoor de noodzaak voor het gebruik van een duurdere zes-assige locomotief niet nodig is”, zegt een verheugde Sven Flore die de rol als CEO bekleedt bij SBB Cargo International AG.

Transport van en naar de Alpen

De 20 nieuwe locomotieven zullen door SBB Cargo International worden ingezet voor goederentransport van en naar de Alpen. Met deze bestelling zal het bedrijf in totaal 78 Vectron-locomotieven in dienst hebben. Nationale goedkeuringen zullen exploitatie in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Nederland mogelijk maken.

Alle locomotieven zijn uitgerust met het Europese treinbesturingssysteem ETCS BL3 en de vereiste beveiligingssystemen voor de toegelaten landen.

2.500 Verkochte Vectrons

Met deze order heeft Siemens Mobility bijna 2.500 locomotieven uit de Vectron-familie verkocht aan 97 klanten in 16 landen waar ze ook via tussenpartijen geleased worden aan diverse vervoerders zoals aan NS International.

De Vectron-vloot heeft in totaal bijna een miljard kilometer afgelegd en heeft zijn betrouwbaarheid en efficiëntie bewezen in het dagelijkse gebruik. Vectron-locomotieven zijn momenteel goedgekeurd voor gebruik in 20 Europese landen en worden ook gebruikt in combinatie met het VecTrain-platform van Siemens.