Veel hinder op de Franse TGV-trajecten vanwege sabotageactie

Er is veel hinder op de Franse TGV-trajecten vanwege een sabotageactie. (Foto: Treinenweb)
Er is veel hinder op de Franse TGV-trajecten vanwege een sabotageactie. (Foto: Treinenweb)

Het treinverkeer in Frankrijk is ernstig verstoord door een sabotageactie, waarbij technische infrastructuur is beschadigd, meldt spoorwegmaatschappij SNCF. Hierdoor zijn drie belangrijke TGV-verbindingen getroffen.

De getroffen verbindingen zijn de Atlantische TGV-lijn (Parijs-Le Mans), de oostelijke TGV-verbinding (Parijs-Straatsburg) en de hogesnelheidslijn tussen Parijs en Lille. Volgens de SNCF is de TGV-verbinding naar het zuidoosten niet getroffen, en zou hier een sabotageactie verijdeld zijn.

Olympische spelen

De sabotage komt voor Frankrijk op een zeer ongelegen moment waarbij vandaag de officiële opening van de Olympische Spelen in Parijs plaatsvindt, en waarbij er veel mensen onderweg zijn. Veel treinen worden omgeleid via het reguliere spoorwegnet en er vallen treinen uit.

Sommige TGV's worden omgeleid via de normale spoorwegen en veel treinen vallen uit. De storingen komen juist op de dag van de officiële opening van de Olympische Spelen in Parijs en er dus veel mensen onderweg zijn. De SNCF roept reizigers op om niet naar de stations te komen en hun reis uit te stellen. Zij kunnen volgens dan kosteloos hun reis omboeken of een terugbetaling van hun ticket vragen.

Er zouden 800.000 reizigers getroffen zijn meldt Jean-Pierre Farandou die de directeur van SNCF is. "Ik veroordeel met kracht deze misdadige acties, die het vertrek van veel Fransen naar hun vakantie in gevaar zullen brengen." Morgen begint de 'zwarte zaterdag' in Parijs omdat veel mensen op vakantie gaan met de trein, maar ook vanwege het sportevenement is het druk in de Franse hoofdstad.

Herstel

Monteurs van SNCF werken aan de reparatie van de beschadigde spoorwegfaciliteiten. De spoorwegmaatschappij verwacht dat het treinverkeer maandag weer volgens de dienstregeling zal verlopen.

Jean-Pierre Farandou spreekt over "een stel onverantwoordelijke krankzinnigen" die de sabotageacties hebben uitgevoerd. Er zouden kabels zijn doorgesneden, en er is brand gesticht. Volgens hem zouden de kabels "leidingen bevatten die één voor één opnieuw moeten worden aangesloten", waardoor de technici alle zeilen moeten bijzetten om alles te repareren.