Financieel verlies van Deutsche Bahn lijdt tot schrappen van 30.000 banen

De Deutsche Bahn zal de komende jaren 30.000 banen moeten schrappen. Dat heeft de financieel directeur van het Duitse vervoersbedrijf bekend gemaakt. Het gaat om een tiende deel van al het personeel.

Het schrappen van de banen is nodig omdat de Duitse staatsvervoerder het afgelopen half jaar 1,2 miljard euro verlies heeft geleden. Volgens de vervoerder is dit tegenvallende resultaat ontstaan door werkzaamheden, stakingen, extreme weersomstandigheden en een tegenvallend aantal reizigers dat met de trein reist. Daarnaast zou het Duitse spoorwegnet ernstig te lijden hebben met vertragingen door verstoringen vanwege achterstallig onderhoud.

Banen

Volgens de DB zou er vooral in administratieve banen gesneden moeten worden. De eerste bezuinigingsactie zal dit jaar al 1.500 banen moeten raken. Voor andere afdelingen van het spoorbedrijf ligt momenteel nog geen plan klaar. Ook is niet duidelijk of er uiteindelijk gesneden wordt in banen van treinpersoneel. Maar volgens topman Richard Lutz zal de dienstregeling voor de langeafstandstreinen niet op de schop gaan. Hij benadrukt wel dat er vanwege werkzaamheden op enkele trajecten de komende tijd minder treinen kunnen rijden.

Stakingsacties

Ook de vele stakingsacties hebben de Deutsche Bahn financieel flink geraakt. Na zes forse stakingen en maanden van onderhandelingen werden de vakbonden en de vervoerder het eens over de nieuwe arbeidsvoorwaarden. De stakingen hebben de DB alleen al 300 miljoen euro gekost.