Station Amersfoort Centraal na zeven weken weer volledig bereikbaar met de trein

Het station Amersfoort Centraal is weer bereikbaar met de trein nu de werkzaamheden erop zitten. (Foto: Marek Mahut)
Het station Amersfoort Centraal is weer bereikbaar met de trein nu de werkzaamheden erop zitten. (Foto: Marek Mahut)

Het treinverkeer naar Amersfoort Centraal is weer op gang. Zeven achtereenvolgende weken konden er geen tot beperkt aantal treinen rijden naar het station, maar maandagochtend om 04:49 vertrok de eerste trein weer.

Treinreizigers moesten de afgelopen zeven weken omreizen of gebruik maken van trein vervangend busvervoer. Hierbij moesten ze rekening houden met een uur extra reistijd of zelfs langer. Op het hoogtepunt was station Amersfoort Centraal volledig onbereikbaar. Om de reizigersstroom op gang te houden heeft NS in deze periode vijftig extra ov-fietsen op Amersfoort Schothorst geplaatst zodat reizigers van en naar het Amersfoort Centraal konden fietsen, zonder dat de fietsen ingeleverd moesten worden in de huidige fietsenstalling.

Spoorvernieuwing

Volgens ProRail is er achterelkaar 1.172 uur lang gewerkt aan de vernieuwing het spoor. Ook is er 700 kilometer aan kabels vervangen, is er 5 kilometer aan spoor vervangen en zijn er 42 wissels verwijderd, en 29 wissels teruggeplaatst. Door deze verandering kunnen treinen nu vlotter en soepeler het station in- en uitrijden waardoor reizigers anderhalve minuut tijdswinst kunnen maken.

Helaas kon het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Amersfoort op maandag niet direct van start gaan. Omdat het spoor langere tijd niet bereden is, moet het spoor weer klaar gemaakt worden. Daarom rijden er momenteel op dit traject minder intercity's. Dit duurt tot dinsdagmorgen 05:00 uur.

NS: Bij dat de treinen weer rijden

NS heeft verheugd gereageerd dat de treinen weer kunnen rijden. De afgelopen periode moesten reizigers gebruik maken van trein vervangend busvervoer. "Het is een lange tijd geweest, dus onze reizigers hebben moeten doorbijten", aldus Irma Winkenius, regiodirecteur. "NS heeft er alles aan gedaan om Amersfoort in die periode bereikbaar te houden. Het is immers een ontzettend belangrijk knooppunt tussen de Randstad en het noorden en oosten van het land, dus de impact op onze reizigers was groot. Onze prioriteit was dan ook om reizigers zo goed mogelijk te informeren."

Vijf weken geen treinen van Keolis

Ook vervoerder Keolis, die op de Valleilijn rijdt, moest vijf weken lang bussen inzetten tussen Amersfoort Centraal en Ede-Wageningen. Naast de werkzaamheden in Amersfoort werd er van 29 juli tot 13 augustus ook gewerkt aan het nieuwe station Ede-Wageningen waardoor het spoor aan beide kanten van het traject aangepakt is. "Nooit eerder hebben we zo lang op een volledig traject niet kunnen rijden, maar dankzij de werkzaamheden is het spoor in Amersfoort weer in perfecte conditie”, zegt René Nekkers, rayonmanager Rail bij Keolis.