Nieuwe ov-pas loopt vertraging op door onenigheid Translink en Bunq

 (Foto: NS)
(Foto: NS)

De introductie van de nieuwe ov-pas loopt vertraging op. De reden hiervan is dat Translink en Bunq hun samenwerking hebben stopgezet omdat ze beiden niet tot een overeenstemming kwamen over de voorwaarden. Translink is momenteel aan het kijken op welke manier en wanneer de nieuwe ov-pas gerealiseerd kan worden.

Volgens de laatste planning zou de ov-pas in dit najaar beschikbaar moeten zijn, echter vanwege de stukgelopen samenwerking zal dit verder oplopen. Al eerder was de verwachting dat de betaalkaart al in 2022 beschikbaar zou komen, wat later nog werd uitgesteld tot eind 2023.

Samenwerking

De plannen waren dat Bunq en Translink zouden samenwerken om gebruik te kunnen maken van de technologische kennis van Bunq. De bedoeling was dat Bunq als online-bank de betaalrekeningen zou aanmaken voor de chipkaarten, echter nu de samenwerking tussen beide partijen is stopgezet lijkt dit niet meer te gaan gebeuren. Al eerder hebben beide partijen met succes een pilot uitgevoerd. Maar om de samenwerking op langere termijn voort te zetten moesten er nieuwe commerciële afspraken worden gemaakt. Deze zijn dus afgeketst.

Bunq: Stijging van kosten

NRC stelde eerder vragen over de kwestie aan zowel Bunq als Translink. In een intern bericht aan medewerkers liet Bunq-topman Ali Niknam dinsdag weten dat hij wil dat Translink meer zou betalen vanwege de aanzienlijke stijging van hun kosten, waaronder de personeelskosten. Translink weigerde echter om meer te betalen dan wat oorspronkelijk met Bunq was afgesproken.