Op 11 september staking bij NS en streekvervoer

Op 11 september vindt er in de ochtend een staking plaats bij NS en het landelijke streekvervoer. (Foto: Treinenweb)
Op 11 september vindt er in de ochtend een staking plaats bij NS en het landelijke streekvervoer. (Foto: Treinenweb)

Op woensdag 11 september zullen regionale vervoerders en de NS in de ochtend het werk neerleggen. Ze willen hiermee druk uitoefenen op werkgeversorganisatie en de politiek om een nieuwe regeling te realiseren voor werknemers met zware beroepen die eerder met pensioen willen gaan

De werkonderbreking is door de vakbonden CNV en FNV aangekondigd. De staking betreft naast NS ook de regionale vervoersbedrijven zoals Keolis, Arriva en Qbuzz. Het personeel sluit zich aan bij de medewerkers van NS, die al eerder hadden besloten op 11 september actie te voeren.

De staking begint om 4.00 uur in de ochtend en duurt tot 8.00 uur. Na deze vier uur durende werkonderbreking wordt de dienstregeling weer hervat.

Regeling

Op dit moment bestaat er een regeling die werknemers met zwaar werk de mogelijkheid biedt om eerder met pensioen te gaan, met een uitkering om de periode tot aan de AOW-leeftijd te overbruggen. Deze regeling loopt echter aan het einde van dit jaar af.

Werknemers en vakbonden pleiten al langere tijd voor een verlenging van de regeling of een vervangende regeling, maar tot nu toe is hier nog geen gehoor aan gegeven.

Laatste waarschuwing

De vakbonden CNV en FNV kondigen aan dat de acties in de tweede week van september het begin zullen zijn van een reeks stakingen. Ze waarschuwen dat de stakingen zullen intensiveren als het kabinet niet snel met een structurele oplossing komt.

Volgens CNV zullen er op woensdag 11 september in de ochtend bijna overal in het land bussen, treinen en trams stilstaan, met uitzondering van de stadsvervoerders GVB, HTM en RET. De acties zijn gericht tegen werkgeversorganisatie VNO-NCW en het kabinet, en niet tegen de werkgevers zelf. De vakbonden willen met deze acties een krachtig signaal afgeven voor een betere en blijvende regeling voor zwaar werk.