NS en Spoorwegmuseum laten tijdens Open Monumentendag Muizeneus en Hondekop rijden

De Mat'46 Muizeneus (273) en Mat'54 Hondekop (386) van het Spoorwegmuseum staan naast elkaar. (Foto: Vrienden van het Spoorwegmuseum)
De Mat'46 Muizeneus (273) en Mat'54 Hondekop (386) van het Spoorwegmuseum staan naast elkaar. (Foto: Vrienden van het Spoorwegmuseum)

Open Monumentendag 2024 heeft als slogan ‘Onderweg!’ en NS speelt hierop in door op 14 september een speciale monumentale trein te laten rijden. De historische Mat ’46 en Mat ’54 treinen van het Spoorwegmuseum zullen meerdere keren op die dag pendelen tussen Utrecht Maliebaan en Amersfoort Centraal, met stops in Den Dolder en Bilthoven.

De treinen worden aan elkaar gekoppeld en rijden als één geheel, met medewerkers in historische uniformen die de reizigers begeleiden. Omdat het om historische treinen gaat, is er geen airconditioning aan boord, wat een authentieke ervaring biedt. Wel kunnen natuurlijk de raampjes in de treinen open.Iedereen met een geldig vervoersbewijs kan meereizen.

Het thema van Open Monumentendag 2024 is 'Routes, netwerken en verbindingen', wat aansluit bij de NS-missie om Nederland duurzaam bereikbaar te maken. Bijna 90 rijksmonumentale stations zullen op deze dag open zijn, inclusief drie met bijzondere koninklijke wachtkamers die extra aandacht verdienen

De dienstregeling van de Muizeneus Mat'46 (273) en de Hondekop Mat'54 (386) is te vinden op deze pagina van NS.

Open Monumentendag, georganiseerd sinds 1987, is het grootste culturele evenement van Nederland. Tijdens dit weekend worden duizenden monumenten gratis toegankelijk voor het publiek. Ook bij het spoor zijn diverse bezienswaardigheden te zien en activiteiten te doen.