Mega-prijsstijging van de treinkaartjes valt minder hoger uit dan gedacht werd

De mega-prijsstijging van de treinkaartjes in 2025 valt minder hoger uit dan gedacht werd. (Foto: Treinenweb)
De mega-prijsstijging van de treinkaartjes in 2025 valt minder hoger uit dan gedacht werd. (Foto: Treinenweb)

De extreme prijsstijging voor de treinkaartjes vanaf 2025 zal minder hoog uitvallen dan aanvankelijk gedacht werd. Het kabinet, NS en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat hebben aangegeven aan een plan te werken om de helft van de verhoging door te berekenen.

De afgelopen periode is er door de drie partijen intensief onderhandeld en is er een compromis ontstaan. De inflatiecorrectie van 3,1 procent blijft van kracht, maar de extra 8,7 procent wordt anders verdeeld. Het ministerie draagt ongeveer 40 miljoen euro bij, de NS bespaart nog eens 40 miljoen euro, en de overige 40 miljoen euro wordt doorberekend aan de reizigers. Hierdoor wordt de totale prijsstijging beperkt tot 6 procent, wat de helft is.

Een prijsverhoging zou voor de NS veel betekenen. Het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) stelt dat elke prijsverhoging van één procent zorgt voor een afname van 0,45 procent in het aantal reizigers. Met de halvering zou het aantal weglopende reizigers minder zijn.

Prijsverhoging

Het vorige kabinet voorkwam een grote prijsverhoging van treinkaartjes door de NS eenmalig 120 miljoen euro te geven. In tegenstelling tot de regionale vervoerders kreeg de NS echter alleen een tijdelijke steun, waardoor treinreizigers opnieuw geconfronteerd zouden worden met een flinke prijsverhoging. Zonder verdere ingrepen zouden de tarieven in 2025 met 12 procent stijgen: 3,1 procent door inflatiecorrectie en nog eens 8,7 procent extra. Dit vooruitzicht veroorzaakte de afgelopen maanden veel verontwaardiging.

De deal is nog niet geheel rond, want binnen de PVV en de VVD ligt de bijdrage gevoelig. Caroline van der Plas (BBB) gaf vorige maand nog aan dat 'NS moet stoppen ons als pinautomaat te zien'. Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) liet vrijdagavond in een brief aan de Kamer weten dat hij bezig is met een oplossing. "Betaalbaar openbaar vervoer is van groot belang voor onze samenleving", stelde hij. "De intentie van het kabinet is om in overleg met NS een structurele oplossing te vinden voor de hoge tariefstijgingen."

Reizigersvereniging Rover geeft aan blij te zijn met de genoemde oplossing, en roept het kabinet op om snel zekerheid te bieden aan reizigers. "Torenhoge prijsverhogingen raken reizigers tot op het bot", zegt directeur Freek Bos.