Tweede Kamer ziet verhoging van prijs treinkaartjes niet zitten

De Tweede Kamer ziet een verhoging van de prijs van treinkaartjes niet zitten. (Foto: Pixabay)
De Tweede Kamer ziet een verhoging van de prijs van treinkaartjes niet zitten. (Foto: Pixabay)

De Tweede Kamer wil absoluut geen verhoging van de prijs van treinkaartjes. Dit werd vorige week duidelijk gemaakt tijdens de vergadering van de Tweede Kamercommissie Spoor. Vorige week kwam naar buiten dat de geplande prijsstijging van 12 procent mogelijk wordt teruggebracht naar 6 procent.

Volgens het uitgelekte akkoord over de prijsstijging dragen zowel de NS als het Rijk elk 40 miljoen euro bij om de verhoging van 12 naar 6 procent te beperken. Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu kon het akkoord niet bevestigen of ontkennen. Wel erkende hij dat er een akkoord is dat  vandaag tijdens Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Jansen liet weten dat er momenteel alleen een tijdelijke oplossing is om de tariefsverhoging voor 2025 te beperken. Hij wil een structurele oplossing voor de treinkaartjesprijzen presenteren, maar dat kan pas bij de voorjaarsnota, uiterlijk 1 juni. Dit was zijn eerste optreden voor de Tweede Kamercommissie Spoor, na een roerige zomer waarin de NS prijsverhogingen aankondigde en waarschuwde voor vertragingen in het najaar.

De fracties van PVV, VVD, GroenLinks-PvdA, NSC, Denk en Volt hebben felle kritiek geuit op de geplande tariefsverhoging van de NS, die ze onaanvaardbaar vonden. PVV’er Hidde Heutink noemde het zelfs "totale waanzin" en pleitte voor een verhoging van nul procent. Hester Veltman-Kamp (VVD) bekritiseerde de verdeling van de kosten, waarbij volgens haar tweederde door de belastingbetaler wordt gedragen. GroenLinks-PvdA, Denk en Volt waarschuwden dat de trein voor veel mensen te duur dreigt te worden, wat tot sociale uitsluiting kan leiden.