NS en ProRail brengen natuur op en rond stations in kaart

NS en ProRail brengen met EcoCheck de natuur op en rond stations in kaart. (Foto: NS)
NS en ProRail brengen met EcoCheck de natuur op en rond stations in kaart. (Foto: NS)

NS heeft een EcoCheck ontwikkeld om de waarde van natuur in stationsgebieden meetbaar te maken. De nulmeting, die in april 2024 is gestart, biedt een basis voor toekomstige verbeteringen en gerichte acties. Samen met ProRail wil NS hiermee bijdragen aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en een betere reizigerservaring.

Groene stationsomgevingen worden naar verwachting positief gewaardeerd door reizigers en omwonenden. Dit stedelijk groen verbetert niet alleen de biodiversiteit en de uitstraling van stations, maar helpt ook bij klimaatadaptatie, zoals het versterken van de bodem en het opvangen van regenwater tijdens droogte of hevige regenbuien.

EchoCheck

De EcoCheck is een meetmethode die de waarde van de natuur in en rondom stations inzichtelijk maakt. In april is op alle stations een inventarisatie gestart, waarvan de resultaten inmiddels zijn verzameld. Op basis van deze data worden nu conclusies getrokken en plannen gemaakt voor verdere verbeteringen. De meting zal elke paar jaar worden herhaald om de voortgang te monitoren.

Hiermee wordt het makkelijker om de huidige staat van de natuur te analyseren en te bepalen welke aanpassingen nodig zijn om de gewenste biodiversiteit te bereiken. Dit biedt NS de mogelijkheid om gericht te werken aan een meer natuurrijke stationsomgeving.

Eerste resultaten

Ecoloog Daimy Jansen geeft aan dat de eerste resultaten van de EcoCheck variëren van een score van 0 tot 7,8 (op een schaal van 10). Zoals verwacht scoren stations zonder groen lager. Wat opvalt, is dat sommige stations in de drukke Randstad bovengemiddeld scoren en het gemiddelde daar zelfs hoger ligt dan in het zuiden. Dit laat zien dat een groene omgeving niet automatisch een hoge biodiversiteitswaarde betekent voor het station zelf.

De hoogste gemiddelde scores zijn behaald in Friesland, Overijssel en Gelderland, waar stations vaak meer ruimte en groen hebben. Voorbeelden van hoog scorende stations zijn Oosterbeek, Deventer, Stavoren, Veenendaal-De Klomp, Mantgum en Olst.

Stationsomgevingen biodiverser

Sinds 2021 werken NS en ProRail samen met gemeenten om stations en hun omgeving biodiverser en groener te maken. Het doel is om jaarlijks 2500 tot 5000 m² grond rondom stations te vergroenen met inheemse bloemenmengsels, natuurdaken en bloeiende beplanting. Dit trekt insecten en vogels aan en bevordert de biodiversiteit. De gegevens uit de EcoCheck vormen de basis voor dit werk en helpen bij het onderhoud en de verdere maatregelen die nodig zijn om de biodiversiteit te verbeteren.

De EcoCheck richt zich specifiek op groenelementen in stationsomgevingen zoals planten, bomen, struiken, grassen en bloemen, met de focus op het versterken van de basis van het ecosysteem. Volgens ecoloog Daimy Jansen zal dit uiteindelijk een positieve impact hebben op de fauna. Gezien de unieke functie van stations als vervoersknooppunten vraagt de biodiversiteit in deze gebieden om een specifieke beoordeling. Daarom heeft NS de EcoCheck ontwikkeld, in samenwerking met De Vlinderstichting, om een meetbare waarde aan biodiversiteit toe te kennen.