Den Haag HS vernieuwd met nieuwe winkels en betere toegankelijkheid

Het station van Den Haag HS is vernieuwd met nieuwe winkels en betere toegankelijkheid. (Foto: Rudolphous)
Het station van Den Haag HS is vernieuwd met nieuwe winkels en betere toegankelijkheid. (Foto: Rudolphous)

De stationshal van station Den Haag HS heeft een make-over gekregen. NS en HTM hebben maandag een servicewinkel geopend en het station heeft nu een AH to go winkel. Daarnaast is de koffiewinkel Starbucks onder handen genomen en heropend. Daarnaast is de toegankelijkheid naar het perron van spoor 1 verbeterd met een nieuwe lift en trap.

Begin 2024 is ProRail begonnen met het vervangen en verplaatsen van de winkelpuien in de stationshal van het station dat ook bekend staat als Den Haag Holland Spoor. De puien zijn nu voorzien van automatische schuifdeuren waardoor het energieverbruik van de winkels moet worden verminderd. Daarnaast is het metalen plafond onder het balkon bij de ingang gerenoveerd en verhoogd. De kaartautomaten zijn naar de zijkant verplaatst.

Nieuwe en vernieuwde winkels

Vanuit de nieuwe OV Service & Tickets werken de Haagse tram- en busvervoerder (HTM) en NS samen vanuit één ruimte om reizigers van service en informatie te voorzien. Daarnaast kunnen reizigers hier een kaartje kopen of abonnement afsluiten. Dit kunnen ze zelf doen maar ook bij de balie regelen. En natuurlijk kan men hier ook hulp en informatie krijgen.

De stationshal van Den Haag HS is nu een AH to go rijker. Deze winkel is een belangrijke toevoeging voor reizigers op dit drukke station die voortaan makkelijk en snel iets kunnen halen. Ook de Starbucks is na tien jaar flink veranderd. "We zijn trots dat we vandaag kunnen vieren dat onze winkel vergroot en vernieuwd is geopend", zegt Alice Theunissen, directeur van SSP Nederland, het bedrijf achter Starbucks op de stations.

Toegankelijkheid

ProRail heeft een lift gebouwd naar spoor 1 zodat iedereen voortaan ook vanaf dit perron zelfstandig met de trein kan reizen. Daarnaast zijn de in- en uitcheckpoorten verplaatst om zo de nieuwe trap en nieuwe lift van spoor 1 pas ná inchecken bereikbaar te maken. De oude trap zat aan de westzijde van de stationstunnel. Deze is verplaatst naar de oostzijde van de tunnel, op de plek waar vroeger de Broodzaak zat. De nieuwe lift zit ook in deze hoek.

Ook de komende jaren voert ProRail nog verschillende werkzaamheden uit op Den Haag HS. In 2025 worden perronkappen onderhouden en telecominstallaties vervangen. In 2026 worden roltrappen en een deel van de vloertegels, wandtegels en het plafond vervangen.