Alkmaar krijgt aansluiting op nachtnet naar Amsterdam Centraal

Het station van Alkmaar krijgt vanaf medio december 2024 een aansluiting op het nachtnet naar de hoofdstad. (Foto: Dfqn13)
Het station van Alkmaar krijgt vanaf medio december 2024 een aansluiting op het nachtnet naar de hoofdstad. (Foto: Dfqn13)

Vanaf december 2024 komt er een nachttreinverbinding tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Op 4 oktober hebben wethouder Christiaan Peetoom en Irma Winkenius, regiodirecteur van NS, hun handtekeningen gezet onder het contract voor deze verbinding.

De eerste nachttrein zal rijden in de nacht van 14 op 15 december, vertrekkend om 2.37 uur vanuit Amsterdam en om 3.11 uur vanuit Alkmaar. Deze nieuwe nachttrein zal voorlopig alleen rijden in de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag. Het gaat om een proef die de komende twee jaar loopt. Wethouder Peetoom ziet de verbinding als een belangrijke stap om Alkmaar beter te verbinden met de Metropoolregio Amsterdam. Hij hoopt dat de trein veel reizigers zal trekken, zodat de proef succesvol wordt en mogelijk een vaste dienstregeling krijgt.

De gemeenteraad van Alkmaar had in maart van dit jaar al ingestemd met de plannen voor de nachttrein. Dit project stond al langere tijd op de agenda om het openbaar vervoernetwerk in de regio te verbeteren. De nachttrein biedt een extra optie voor reizigers die 's nachts gebruik willen maken van het openbaar vervoer, naast bestaande alternatieven zoals de bus, taxi of auto.

Andere gemeentes met stations langs de lijn kunnen zich in de toekomst mogelijk aansluiten bij dit initiatief, met een mogelijke uitbreiding vanaf 2026. Irma Winkenius van NS benadrukt dat de nachttrein niet alleen voor uitgaanspubliek is bedoeld, maar ook voor reizigers die bijvoorbeeld in de nacht naar Schiphol moeten.