NS start kaartverkoop voor Eurocity (Direct) van en naar België

NS is de kaartverkoop gestart voor de Eurocity (Direct) die vanaf 15 december van en naar België zal rijden vanuit Amsterdam en Rotterdam. (Foto: Treinenweb.nl)
NS is de kaartverkoop gestart voor de Eurocity (Direct) die vanaf 15 december van en naar België zal rijden vanuit Amsterdam en Rotterdam. (Foto: Treinenweb.nl)

De NS heeft de kaartverkoop geopend voor reizigers die vanaf zondag 15 december tussen Amsterdam-Zuid en Brussel willen reizen. Vanaf dat moment rijden er dagelijks 32 treinen per dag van en naar België. Zestien treinen van de NS via de HSL vanaf Amsterdam-Zuid naar Brussel, en zestien treinen van de de Belgische vervoerder NMBS tussen Rotterdam, Breda en Brussel.

NS test momenteel met de ICNG-trein de snelle verbinding in voorbereiding op de nieuwe dienstregeling. Reizigers die de komende periode een reis naar Brussel hebben geboekt, krijgen de mogelijkheid om mee te gaan op een testrit.

Eurocity Direct en Eurocity

Eurocity Direct
De verbinding tussen Amsterdam Zuid en Brussel Zuid-Midi zal de naam Eurocity Direct krijgen. Deze trein rijdt 16 keer per dag tussen beide hoofdsteden. Onderweg stopt de trein op Schiphol, Rotterdam en Antwerpen. Reizigers uit bijvoorbeeld Utrecht of Den Haag stappen gemakkelijk over op deze trein. De volledige rit zal  2 uur duren.

De eerste trein vertrekt elke ochtend rond 06.00 uur vanaf Amsterdam-Zuid. Daaropvolgend vertrekt elk uur een Eurocity Direct. Een enkele reis Amsterdam - Brussel is te boeken vanaf 25 euro. De prijzen variëren tussen de 25 euro en 64,10 euro voor de tweede klas, afhankelijk van moment van boeken en de gewenste mate van flexibiliteit.   

Eurocity
De tweede trein van Rotterdam naar Brussel Zuid-Midi krijgt de naam EuroCity. Deze verbinding wordt gereden met treinen van de NMBS. Het worden I11-rijtuigen getrokken door een TRAXX-locomotief. De trein rijdt vanaf Rotterdam via Breda en stopt op Noorderkempen, Antwerpen Centraal, Antwerpen Berchem, Mechelen, Brussels Airport-Zaventem, Brussel Noord en Brussel Centraal. Reizigers vanuit Den Haag, Utrecht en Amsterdam stappen via Rotterdam Centraal over. De reistijd voor deze reizigers blijft vergelijkbaar met de huidige verbinding. 

Elke ochtend vertrekt rond 07.00 uur de eerste EuroCity van Rotterdam naar Brussel. De tickets zijn te boeken vanaf 13,10 euro enkele reis Rotterdam - Brussel. De prijzen variëren tussen de 13,10 euro en 32,70 euro voor de tweede klas, afhankelijk van moment van boeken en gewenste mate van flexibiliteit.

ICNG treinstellen

De NS heeft 21 treinstellen van de ICNG met Belgische toelating besteld bij Alstom. Hiervan zijn er momenteel tien van geleverd. De komende periode zal de treinbouwer de overige elf stellen leveren. In de tussenperiode zal NS de treindienst gaan rijden met gemengde inzet van ICNG-treinstellen en de getrokken rijtuigen met de TRAXX-locomotieven.

De ICNG-treinstellen die naar België kunnen rijden zijn nagenoeg hetzelfde als de stellen die in het binnenland rijden. Het enige verschil voor reizigers is dat er een aantal toiletten extra in zitten, en dat er meer bagageruimte aanwezig is. Het uiterlijk is ook anders doordat de treinen het 'NS Flow' uiterlijk hebben die ook wordt toegepast op de VIRM 2/3 reeks, de Siemens Vectron-locomotieven en de toekomstige gemoderniseerde VIRM-4.