Man aangehouden na koperdiefstal langs het spoor

 (Foto: Pexels)
(Foto: Pexels)

Een 49-jarige man uit de gemeente Fryske Marren is aangehouden vanwege koperdiefstal langs het spoor. De man wordt verdacht van diefstallen in Noord- en Oost-Nederland tussen juli en oktober 2024. De schade die hij heeft veroorzaakt wordt geschat op meer dan 100.000 euro.

Er zou door de dader vijftien keer koper weggeknipt zijn op verschillende locaties. De politie werkte nauw samen met ProRail om tot deze aanhouding te komen.

Hinder

De koperdiefstal heeft veel hinder veroorzaakt, vooral voor reizigers die te maken kregen met vertragingen en uitgevallen treinen. Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost van ProRail, benadrukte dat de man naast het verstoren van het treinverkeer ook veel extra werk opleverde voor monteurs. Elke keer dat hij toesloeg, moesten er reparaties worden uitgevoerd, bovenop het reguliere werk aan het spoor.

Om de verdachte op te sporen, werd door een aannemer een particulier recherchebureau ingeschakeld. Dit bureau gebruikte verschillende opsporingstechnieken om hem uiteindelijk op heterdaad te betrappen. De man werd gespot toen hij, gekleed in een oranje jas, koper van het spoor haalde en in de kofferbak van zijn auto stopte. Na deze actie werd hij gearresteerd.

De aanhouding brengt hopelijk een einde aan de overlast die door koperdiefstal wordt veroorzaakt. Naast de verstoringen van het treinverkeer is het stelen van koper van het spoor levensgevaarlijk. Treinen kunnen plotseling langsrijden, en de dieven weten niet altijd of er nog stroom op de kabels staat.

Maatregelen tegen koperdiefstal

ProRail zet al lange tijd een pakket aan maatregelen in om koperdiefstal in het algemeen een halt toe te roepen. Er wordt bewakingspersoneel ingezet, cameratoezicht gebruikt, speciale DNA-spray op koper gebruikt, en anti-loopmatten in het spoor gelegd. Daarnaast is er ook intensief contact met schroothandelaren en is er kennis en kunde volgens ProRail in huis zodat ze 'spoorweg-koper' kunnen herkennen, zodat het daar geweigerd moet worden.