Transportmuseum onderzoekt verhuizing naar Waddinxveen

Het Nederlandse Transportmuseum onderzoekt een verhuizing naar Waddinxveen. (Foto: Treinenweb.nl)
Het Nederlandse Transportmuseum onderzoekt een verhuizing naar Waddinxveen. (Foto: Treinenweb.nl)

Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep is momenteel druk bezig met het onderzoeken van een verhuizing naar Waddinxveen. De organisatie bevestigt dat ze contact hebben gehad met de gemeente zodat ze de komende jaren tijdelijk een locatie hebben voor hun collectie.

Waddinxveen ligt bovendien centraal in de Randstad, en bijna bijna midden tussen Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Er zijn, naast een goede bereikbaarheid per auto, goede verbindingen via het spoor en het water. Helaas is een nieuwe (bouw)locatie in de regio nog niet beschikbaar dus zal het museum opnieuw van een tijdelijke ruimte gebruik moeten maken.

Gesprekken

Er vinden momenteel gesprekken plaats met een ondernemer die een grote hal ter beschikking heeft. "Het is een hele ingewikkelde legpuzzel", zegt museum-voorzitter Arno van der Holst. "Niet alleen moet er een overeenkomst met die ondernemer komen, we zijn ook afhankelijk van sponsors, financiers (zoals banken) en andere overheden. We moeten ook nog eens voor het eind van het jaar onze huidige locatie verlaten hebben omdat daar huizen gebouwd gaan worden."

Zoektocht naar nieuwe locatie

Het muziek zit momenteel nog gevestigd in de oude voormalige bedrijfsgebouw van Fokker Services op het Lucas Bols-fabrieksterrein in Nieuw-Vennep. Sinds vorig jaar maart is het museum gesloten in afwachting van een nieuwe locatie. Eind vorig jaar leek het erop dat er een nieuwe locatie voor nieuwbouw in Hoofddorp was gevonden, maar in april van dit jaar bleek er een streep door die plannen te komen omdat er diverse bezwaren waren van onder meer werelderfgoedorganisatie UNESCO, en zou een verplicht onderzoek naar vleermuizen in de omgeving tijdrovend en duur zijn geacht.

Waddinxveen

"Na een dik jaar dicht te zijn geweest willen we op die tijdelijke locatie (in Waddinxveen, red.) zo snel mogelijk heropenen zodat we ons verhaal kunnen vertellen en weer inkomsten kunnen genereren", legt Van der Wolst uit. "Natuurlijk hopen we dat zoveel mogelijk van de 35 samenwerkende stichtingen (met 350 vrijwilligers) onder onze paraplu meegaan naar een nieuwe locatie. Sommige van die stichtingen zijn inmiddels op een andere locatie terecht gekomen. Ik denk dat de meeste wel weer aan zullen sluiten. Daarnaast staan we natuurlijk altijd open voor weer nieuwe vrijwilligers en stichtingen die zich met het thema mobiliteit bezighouden".

De tentoonstelling zal geheel aangepast gaan worden. "We willen het liefst een duurzame tentoonstelling maken die we op de tijdelijke locatie opbouwen en weer mee kunnen nemen naar een nieuwe locatie. Bovendien willen we ons nog veel meer richten op de toekomst van transport. Dat sluit mooi aan bij de wensen van onze bank en bij de visie van het ministerie van I&W, die we hopen te betrekken bij onze ontwikkeling."

De komende weken worden benut om het onderzoek naar de nieuwe locatie af te ronden. Als het aan de verhuizer ligt kan he vervoer van de collectie die bestaat uit vliegtuigen, bussen, trams, ruim 500 pallets en de bekende unieke TEE-trein zonder problemen plaatsvinden.