NS is positief over nieuwe dienstregeling, maar ziet nog problemen op het spoor

NS meldt positief te zijn over de nieuwe dienstregeling, maar ziet nog problemen op het spoor. (Foto: Treinenweb)
NS meldt positief te zijn over de nieuwe dienstregeling, maar ziet nog problemen op het spoor. (Foto: Treinenweb)

NS noemt de ervaringen met de nieuwe dienstregeling die afgelopen december in ging positief. Ondanks enkele flinke uitdagingen zoals werkzaamheden aan het spoor en een kwetsbare hogesnelheidslijn kwam 91,6 procent van de reizigers in de eerste drie maanden op tijd aan met maximaal vijf minuten vertraging.

De nieuwe dienstregeling ging afgelopen 15 december in was een van de grotere wijzigingen sinds jaren, en bedoeld om op de toekomst voorbereid te zijn, nieuwe infrastructuur in gebruik te kunnen nemen en reizigerswensen in te passen. Er rijden zo’n 1.600 treinen meer dan in de dienstregeling van vorig jaar.

Airport Sprinter

De nieuwe Airport Sprinter tussen Schiphol en Amsterdam Centraal presteert goed, en zelfs boven verwachting vergeleken met de treinen die er voorheen werden ingezet. De trein rijdt acht keer per uur per richting en wordt in het algemeen met speciale SNG-Sprinters bediend die omgebouwd zijn voor eenmansbediening. Zo kan de machinist zelfstandig de deuren sluiten en de via camera's aan de zijkant van de trein in zijn cabine zien wat er op het perron en bij de instapdeuren gebeurt. De hoofdconducteur kan zich in deze trein dan richten op de reizigers zelf, en hoeft dan niet zelf de deuren te sluiten.

EuroCity (Direct)

Ook de nieuwe EuroCity en Eurocity Direct rijden beter op tijd dan de oude Intercity Brussel omdat er nieuwe ICNG-treinen worden ingezet. Daarnaast heeft ook het weer meegeholpen. Er zijn geen extreme weersomstandigheden geweest die grote effecten hadden op de dienstregeling. Minder ging het in de derde week van februari. Toen waren er werkzaamheden rondom Den Haag en Amsterdam Zuid, diverse verstoringen.

NS en ProRail hebben samen maatregelen genomen om prestaties te verbeteren en die pakken goed uit. Zo heeft NS langdurige snelheidsbeperkingen verwerkt in de dienstregeling en probeert ProRail de beperkingen op het hele spoornet meer voorrang te geven en zo snel mogelijk op te lossen. Het blijft een aandachtspunt om storingen omlaag te krijgen en de prestaties omhoog.

HSL-spoor

Ondanks de verwachting dat de ondermaatse HSL-prestaties ook dit jaar zullen aanhouden, rijden de treinen daar beter op tijd dan vorig jaar. In de nieuwe dienstregeling is rekening gehouden met de snelheidsbeperkingen die daar gelden. Hierdoor rijden treinen beter op tijd. Ook speelt mee dat treinen iets langer stilstaan op station Amsterdam Zuid, waardoor treinen makkelijker op tijd komen bij bottlenecks, zoals Schiphol en Weesp. NS blijft met ProRail in gesprek over de tijdelijke snelheidsbeperking die op delen van de HSL geldt, en de afgelopen jaren stapsgewijs al verhoogd werd.

Toch zijn de treinen die over de hogesnelheidslijn gaan minder op tijd dan op andere trajecten. Volgens NS komt dit doordat er vanwege de snelheidsbeperkingen en de aanpassingen geen rek meer in de dienstregeling zit. Treinen die ergens onderweg vertraging oplopen, kunnen dat lastig inlopen. Als ze vervolgens andere treinen in de weg zitten, moeten ze soms worden opgeheven door de verkeersleiding. 

ICNG-trein

De prestaties van de nieuwe trein ICNG zijn nog niet op het gewenste niveau. Dit alles zorgt er voor dat er meer treinen uitvallen dan NS zou willen. Daarnaast loopt de levering van deze trein aanzienlijk achter, en moeten door treinbouwer Alstom nog vijftig stellen opgeknapt worden in een zogenoemde retrofit. Inmiddels zijn er vijftig stellen van de 109 geleverd, waarvan de basisorder er 99 telt. NS verwacht dat de laatste ICNG pas in 2027 geleverd zal worden.

HSL gecombineerd met Hoofdrailnet

Een van de grote wijzigingen in de dienstregeling van 2025 is dat de Intercity’s op de hogesnelheidslijn doorrijden naar Lelystad en Amersfoort. Deze wijziging in de dienstregeling heeft als gevolg dat alle Intercity's uit Enschede doorrijden naar Utrecht Centraal en Den Haag Centraal. Dit betekent dat reizigers naar Schiphol uit de richting Enschede tijdelijk moeten overstappen op Amersfoort Centraal. Van alle reizigers uit Twente gaat zo'n tweederde richting Utrecht en een derde richting Schiphol.  De reizigers naar Schiphol lopen meer vertraging op doordat de trein vanuit Amersfoort naar Schiphol ook over de HSL rijdt.

Het artikel gaat na de foto verder

Een ICNG op station Rotterdam Centraal. (Rechten: Treinenweb)
Een ICNG op station Rotterdam Centraal. (Rechten: Treinenweb)

TienMinuten Sprinter

De nieuwe TienminutenSprinter tussen Rotterdam en Den Haag Centraal doet het met een reizigerspunctualiteit van 94,2 procent beter dan het landelijke gemiddelde. Deze trein is onderdeel van de Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) en de spoorverdubbeling tussen deze stations. Vorige maand maart kwamen de vernieuwde sporen 1 en 2 op Schiedam Centrum in gebruik, waarbij de vertrekperrons op station Schiedam Centrum wijzigen. Dit project maakt het spoor toekomstbestendig en zorgt ervoor dat de tienminutensprinter tussen Dordrecht, Rotterdam en Den Haag voortaan ook stopt op Schiedam Centrum. Ook op Delft zijn onlangs de nieuwe sporen en het perron opgeleverd.

Werkzaamheden

Het treinverkeer bij NS staat de komende jaren nog steeds onder druk door werkzaamheden van ProRail. NS en ProRail hebben gekeken waar de dienstregeling rond werkzaamheden beter kon. Daarnaast meldt NS dat de communicatie naar reizigers intensiever geworden. Reizigers ondervinden bijvoorbeeld in Noord-Holland en Zuid-Holland hinder door noodzakelijke werkzaamheden. Ook in Groningen krijgen reizigers twee maanden met werkzaamheden te maken. Maar ook op en rond Schiphol Airport wordt er in fasen de komende jaren nog druk gewerkt aan de spoorvernieuwing en de herindeling van de perrons. En ook op Amsterdam Centraal zijn er momenteel verspreid over het station diverse bouwputten waarbij er sporen en perrons afgesloten zijn. Deze werkzaamheden zullen nog tot 2029 duren.

Recentelijke werkzaamheden op Amsterdam Zuid. (Rechten: Treinenweb)
Recentelijke werkzaamheden op Amsterdam Zuid. (Rechten: Treinenweb)