Eerste sporen op voormalige Dijksgracht in gebruik genomen

Op de ochtend van 14 april reed voor het eerst een trein over de nieuwe sporen op de Dijksgracht in Amsterdam. Deze sporen zijn aangelegd op de onlangs voltooide vrije kruising, waaraan sinds begin dit jaar is gewerkt door aannemer Dura Vermeer. De afgelopen weken is dag en nacht doorgewerkt om de nieuwe sporen aan te sluiten op het bestaande sporen.
Volgens Leen Molema, bouwmanager bij ProRail, is dit "een belangrijke stap in het mogelijk maken van meer treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal."
Dijksgracht
De nieuwe infrastructuur ligt op een plek met een rijke spoorhistorie. Tot enkele jaren geleden lag hier het Dijksgracht-emplacement, een uitgestrekt rangeerterrein vlak voor Amsterdam Centraal. Het werd vroeger gebruikt voor het samenstellen en rangeren van treinen, en had een belangrijke functie voor het opstellen van reizigerstreinen. De afgelopen decennia werd het terrein enkel nog gebruikt voor langdurige tijdelijke stalling voor treinen. Zo heeft de TEE-trein van het voormalige Transport Museum hier gestaan, en hebben de Fyra-treinen (V250) hier een periode van hun leven hier gesleten.
Nu maakt de locatie plaats voor moderne spoorinfrastructuur die gericht is op het verbeteren van de doorstroming. De afgelopen weken is dag en nacht gewerkt om de nieuwe sporen aan te sluiten op het bestaande netwerk. "Het is het sluitstuk van maanden aan voorbereidende werkzaamheden," vertelt Molema. Eerder bouwde aannemer Strukton de basis: een betonnen tunnel in de Dijksgracht, waarna Dura Vermeer zich onfermde over de aanleg van het spoor. De komende maanden zal dit bedrijf het spoor en de nodige infrastructuur in de tunnel aanleggen.
Aanvoer
Het werk omvatte onder andere het aanvoeren van ballast, het plaatsen van dwarsliggers en spoorstaven, het installeren van bovenleidingsportalen inclusief fundering, en het ophangen van de bovenleiding. Daarnaast zijn de treinbeveiliging en seinen aangepast en is overbodig spoor verwijderd. "Dat betekent ballastgrind aanvoeren, dwarsliggers leggen met daarop de spoorstaven," legt Molema uit.
De werkzaamheden vonden plaats midden in de stad, wat extra uitdagingen met zich meebracht. Veel materialen konden per trein worden aangevoerd, maar voor zand en ballast werd gebruikgemaakt van boten. "Zo werd het wegverkeer niet gehinderd en probeerden we de overlast voor de omgeving te beperken," aldus Molema.