Aanrijding Zevenaar door koperdiefstal

De aanrijding bij Zevenaar waar een buitenlandse ICE-trein zijdelings in aanraking kwam met een set goederenwagons is veroorzaakt door koperdiefstal meldt ProRail. Doordat er koperen leidingen gestolen zijn functioneerde het wissel en seinensysteem niet naar behoren. Ook raakte het alarmeringssysteem buiten gebruik waarmee ProRail normaal gesproken wel een alarm krijgt als er bijvoorbeeld koper gestolen wordt.

Naar aanleiding van deze botsing zetten de NS en ProRail extra manschappen in om het spoor op diverse plekken te bewaken. Uit oogpunt van veiligheid wil ProRail niet vertellen op welke plekken dit gebeurt. Beide spoorbedrijven hopen dat de dieven zich realiseren dat ze met levens spelen. Bij het ongeval in Zevenaar raakte niemand gewond, hoewel dat ook aners af had kunnen lopen. Op de plek van het ongeval was 300 meter koperdraad verdwenen.

De mensen die patrouilleren zijn medewerkers uit verschillende geledingen van beide bedrijven. Aan machinisten en aannemers is ook gevraagd extra alert te zijn.

Bron: Nu.nl