Strukton laadt locs via zonnecellen

Strukton Rail heeft zijn locomotief Janine uitgerust met zonnecellen. Deze zal worden gebruikt om de accu van de locomotief op spanningsniveau te houden bij langere stilstand van de locomotief.

De cellen zijn vorige maand op de locomotief aangebracht en zal de komende tijd worden getest of de zonnecollector doet wat hij moet doen en of er nog aanpassingen nodig zijn aan bijvoorbeeld de omvang van de collector, de bekabeling, e.d. Als de testfase met succes is afgerond, zal Strukton Rail ook zijn andere locomotieven en werktreinen met een zonnecollector uitrusten.

Op dit moment is de zonnecollector bedoeld om de accu van de locomotief op spanningsniveau te houden, zodat de accu bij langere stilstand niet leegloopt. Een volgende stap is om de energie van de zonnecollector zo te benutten dat bepaalde apparaten in de locomotief kunnen worden gestart zonder dat de locomotief hoeft te draaien en zonder dat een aggregaat nodig is. Denk aan de lampen en de verwarming. Op deze manier zal Strukton Rail kosten kunnen besparen op brandstofverbruik waarmee ook de CO2-uitstoot wordt gereduceerd.

Zie de bron voor een foto van de zonnecellen.

Bron: Strukton