Knelpunten tussen Arnhem en Winterswijk aangepakt

Spoorbeheerder ProRail en vervoerder Syntus gaan ingrijpende maatregelen nemen om een einde te maken aan de voortdurende storingen en vertragingen op de spoorlijn Arnhem - Winterswijk.

Dit traject is één van de meest intensief gebruikte regionale spoorlijnen van ons land, maar kampt al twee jaar met een onbetrouwbare dienstregeling door vele verstoringen en vertragingen.

Dat concludeert een onderzoeksrapport dat Prorail en Syntus hebben laten maken. De onderzoekers denken dat de prestaties op de lijn zullen verbeteren als vervoerders Arriva en Hermes het traject eind dit jaar hebben overgenomen van Syntus. Arriva en Hermes gebruiken andere treinen die sneller zullen optrekken, dat zijn de GTW-treinstellen, die Arriva ook al heeft rijden in het Noorden van het land en tussen Dordrecht en Geldermalsen.

Volgens de onderzoekers is het spoortraject behoorlijk kwetsbaar doordat er veel overwegen en kruisingen in zitten en het spoor van Zevenaar tot Winterswijk voorzien is van enkelspoor.

Arnhem
De lijn heeft er bovendien last van dat Arnhem een heel druk station is met veel internationale, hogesnelheids- en goederentreinen. Mocht er een verstoring optreden op dit station zou dat onmiddellijk effect kunnen hebben op dit traject.

Vertraging
Zowel ProRail als Syntus laten treinen nu niet meer doorrijden naar Arnhem bij vertragingen. De trein keert dan in Zevenaar, zodat er sneller ruimte op het enkelspoor komt. Ook moet het vertrek- en aankomstspoor in Arnhem worden omgedraaid, zodat een vertrekkende trein niet meer hoeft te wachten op een voertuig met vertraging.

Vanaf 2013 moeten de problemen tot het verleden behoren, hebben bieide bedrijven aan de minister van Infrastructuur en de provincie Gelderland beloofd.

Bron: Nu.nl