Snel verduidelijking Fyra naar België

Goed nieuws voor de mensen die met de Fyra naar België willen reizen. De gesprekken met de Belgische overheid en spoorvervoerders NS en NMBS over de internationale spoorverbinding tussen Nederland en België zijn in de laatste fase beland. 

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) verwacht daar snel meer over te kunnen melden, meldde ze tijdens een debat in de Tweede Kamer. 

Ruzie
De ruzie over de snelle trein tussen Nederland en België is onstaan snelle trein is ontstaan nadat de Belgen geen financiële bijdrage willen leveren om de lijn Den Haag-Breda-Antwerpen te laten rijden. De Fyra tussen Amsterdam een Brussel gaat wel rijden. Een tussenoplossing is nu dat die trein ook Breda gaat aandoen.

Definitieve oplossing
Mansveld pleit voor een definitieve oplossing voor het probleem. Zolang die er niet is, moet de Fyra vanuit Amsterdam ook niet gaan rijden.. Minister Melanie Schultz (VVD; Infrastructuur) kreeg van de Tweede Kamer steun voor deze aanpak. Ze waarschuwde toen dat deze strategie hoog spel is. Inmiddels worden er nu ook juridische stappen tegen België opgezet,

Kostenplaatje
De staatssecretaris heeft tijdens het debat voorgesteld om naar het totaalplaatje te zullen kijken. Daarbij zal ze onder weer de trajecten Roosendaal-Antwerpen, Breda-Antwerpen en naar de situatie rond Den Haag onder de loep nemen. Mansveld ging ook in op het voorstel van PvdA-Kamerlid Albert de Vries om een internationale spoortop te organiseren. Volgens De Vries zou dit geen gestechel maar meer duidelijkheid moeten opleveren. Volgens de staatssecretaris is het echter beter om de problemen lokaal te bespreken, zodat er ook concreet naar de knelpunten kan worden gekeken.

Spoortop
VVD en PvdA willen dat Mansveld twee internationale spoorttoppen gaat organiseren. "Of ze nu wil of niet." De partijen hebben hier een motie voor ingediend.
Al eerder gaf Mansveld in het debat aan zich  liever in te zetten op regionaal overleg, omdat de problemen daar specifieker besproken kunnen worden. PvdA-Kamerlid Albert de Vries vindt echter dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten.

Bron: Nu.nl