Treinbrand ontstond door kortsluiting, verdachten eisen excuus

De treinbrand welke zich woensdag in een dubbeldekstrein tussen Utrecht en Amsterdam ontstond  is hoogstwaarschijnlijk het gevolg door kortsluiting. Dat zeggen ingewijden van NS en Prorail vrijdag in De Telegraaf.

Gezien het officiële onderzoek is nog niet afgerond willen de personen niet met hun naam in de media bekend worden gemaakt. Volgens hen zou er geen sprake zijn van vuurwerk omdat dit bij het afsteken een korte energiestoot geeft, waarbij geen brand kan ontstaan, ook de stoelen zijn van vlamdovend materiaal. Ook is er bij een brand een lange tijd veel energie warmte nodig.

In het geval van kortsluiting zou de knal door de snelschakelaar ontstaan zijn welke zichzelf uitschakelde (red: spannings-zekering van de trein tussen stroomafnemer en het electrisch systeem), of mogelijk een andere kortsluiting. Dit zal worden onderzocht.

Bij de brand raakte niemand gewond. In de trein zaten op het moment van het incident zo'n 90 reizigers die allemaal geevacueerd zijn. Volgens de NS bedraagt de schade ongeveer tweeënhalf miljoen euro.

Verdachten vrijgelaten
De drie verdachte jongens uit Nieuwegein zijn gisteren vrijgelaten. Volgens RTV Utrecht eisen die drie jongens een excuses van de politie en hebben ze een advocaat in de arm genomen die bekijkt of ze in aanmerking komen voor een schadevergoeding. De jongens verklaarden in het interview met de regionale zender dat ze zelfs mee hebben geholpen aan de evacuatie door mensen de trein uit te helpen, en zware bagage van reizigers de trein uit te halen.

Bron: Nieuws.nl